Промяна в модела на заплащане на интеграционните добавки и цялостна реформа за лицата с увреждания обмисля социалното министерство. Пред журналисти министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира въпроса, обсъждан засега на експертно ниво.

Министър Петков участва в международен форум, организиран от КНСБ, посветен на Европейския семестър, социалната защита и ролята на социалните партньори.

Министър Петков коментира, че съгласно действащия Закон за интеграция на хората с увреждания, така наречените интеграционни добавки, са в много ниски размери. Те са от порядъка на 9,75 лв. или 13 лв.

Няма кой в НС да чуе майките с черни балони на площада
Обновена

Няма кой в НС да чуе майките с черни балони на площада

5-ти национален протест на родителите на деца с увреждания

"Тези малки суми не оправдават и разходите, свързани с тяхното администриране - превеждане, заплащане на такси. Така, че търсейки отговор на исканията на родителите на деца с увреждания това е един от вариантите, които чисто в експертен план се обсъжда, за промяна в модела на заплащане на добавки на хора с увреждания", заяви социалният министър.

По думите му целта е промяната в модела да бъде елемент от цялостна реформа в сектора. Министър Петков заяви, че предстои среща с родителите на деца с увреждания. Тя ще се проведе в понеделник - 29-ти май в Министерство на труда и социалната политика.

"Надявам се, че след този разговор вече ще има по-ясно виждане за промените", коментира още министър Петков.