Столичният кмет Йорданка Фандъкова покани бивш министър да поеме транспорта в София, съобщава БГНЕС.

Кристиан Кръстев беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Преди това той управляваше нискотарифната авиокомпания Wizz Air у нас.

Сред задачите на заместник-кмета ще бъде работата по пускане на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на всички превозни средства, програма за изграждане на спирки и мерки за облекчаване на трафика.

Приоритети в новия мандат на Фандъкова са и повече контрол в строителството на публичните обекти, по-удобен градски транспорт, по-добро обслужване на гражданите, както и реални електронни услуги и икономически растеж.

Досегашният директор на Столичната агенция за инвестиции Владимир Данаилов също е поканен да стане заместник-кмет, който ще отговаря за привличането на инвеститори.

В новата структура ще има и ново направление "Обществено строителство", в което влизат дирекции, отговарящи за транспортното строителство, обществените сгради и ВиК мрежата. Кметът загатна, че звеното ще се оглави от доказан инженер, чието име ще стане ясно следващата седмица.

Общинското предприятие "Софтпроект" минава на директно подчинение на заместник-кмета по строителство. От 2020 г. всички обществени поръчки ще стават изцяло електронни. Удължава се и работното време на администрацията - в събота до 14.00 часа.

"От гледна точка на сегашната организация промяната в структурата на общината е съществена. Засяга почти всички направления", обобщи кметът.

Докладът е готов и ще бъде внесен в понеделник в Столичния общински съвет. Очаква се структурата да бъде приета на 19 декември, за да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

До края на месеца трябва да заработи мониторинговата система за чистотата на въздуха с 22 станции, съобщи още Фандъкова при представянето на екипа си. Системата ще бъде достъпна и за граждани. Тя заяви и че зеленото билетче за градския транспорт остава.