Виждам едно дребнотемие, което залива публичния живот и ни вади от важните теми. Когато бях вицепремиер по коалиционната политика, в кабинета ми бяха голяма част от хората, които в момента са в правителството и са от "Продължаваме промяната". Те бяха много по-млади, много по-ентусиазирани, много умни. Божидар Божанов, Калина Константинова... С Кирил Петков и Асен Василев, които имаха контакт с правителството още от 2010 година - с тях също съм имала контакт.

Това заяви пред Нова телевизия бившият вицепремиер и вътрешен министър от ГЕРБ, както и доскоро посланик на България в Израел Румяна Бъчварова.

"Изключително вдъхновяващо". Така определи работата си с Петков и Василев тя.

"Те бяха още по-млади и възторжени в нещата, които искаха да постигнат. Но не бяха от ГЕРБ и мисля, че мястото им беше именно в този кабинет на вицепремиера по коалиционна политика."

Правителство с втория мандат и ротация Денков/Габриел

Правителство с втория мандат и ротация Денков/Габриел

Договореното между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ

Макар и познавайки основните лица на "Промяната", Бъчварова отказала да бъде посредник между ГЕРБ и ПП след създаването на "некоалицията". Диагнозата й за състоянието на сглобката обаче не е особено ласкава - липсвало "взаимното уважение" между партиите, което е от базисно значение.

Като задължително определи Румяна Бъчварова подписването на коалиционно споразумение между ГЕРБ и ПП/ДБ.

"Но най-важно е разбирането, че трябва да следваш определени правила. И тук искам да кажа моите опасения относно т.нар. "ротационно" правителство - това е една съвременна форма, при която в ситуация на раздробена политическа картина това е възможност да регламентираш управление на стабилност и яснота - това го видях в Израел. Но начинът, по който се конструира правителството, е различен и започва от А и завършва до Я. При нас не е изпълнено по никакъв начин - казваме, че ще има ротация на премиерите, но ако помните, всичко започна с ротацията на председателя на НС. Тогава беше казано 3 месеца, сега се оказа 18 месеца. Защо?", сподели опасенията си тя.

И прогнозира, че през месец март догодина, когато следва да се осъществи премиерската ротация, няма да има яснота какво да се прави.

Асен Василев: Ротация ще има само между Денков и Габриел, министрите остават

Асен Василев: Ротация ще има само между Денков и Габриел, министрите остават

Единственият друг възможен кабинет е ГЕРБ да започнат да управляват с "Възраждане" и БСП