Георги Костов поема Агенция "Митници". Това обяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет.

Припомняме, че още миналата седмица името на Костов бе спрягано за евентуален шеф на митниците. Той бе освободен от длъжността главен секретар на МВР от служебното правителство на Огнян Герджиков през февруари. Тогава кабинетът предложи с указ на президента да бъдат прекратени правомощията на главен комисар Георги Костов.

Служебният вътрешен министър Пламен Узунов обясни, че са събрани доказателства, че през 2015-2016 г. Георги Костов е упражнявал натиск върху бивши и настоящи служители на МВР.

Досегашният директор Розалия Димитрова се завръща в администрацията на директорски пост, по изрично нейно настояване.

"Огромният оперативен опит и необходимостта от укрепване на митницата за нещата, които ни предстоят напред, предположи за директор на Агенция "Митници" да бъде предложен доскорошният главен секретар на МВР Георги Костов", обясни Горанов.

Той отбеляза, че Костов е с много голям опит в борбата с престъпността под различните й форми. Неговият богат оперативен опит ще ни помогне, още по-ефективно да се борим с всички форми на злоупотреби с приходите в бюджета, подчерта Владислав Горанов.

Галя Димитрова става шеф на НАП, обяви още финансист номер 1 Владислав Горанов. 

Владислав Горанов обяви, че с решение на правителството от днес се прекратяват правомощията на Бойко Атанасов като изпълнителен директор на Национална агенция по приходите.

"Той, считано от утре, ще бъде третият заместник-министър на финансите с ресор приходните агенции", уведоми Горанов.

Досега тя заемаше поста на заместник изпълнителен директор "Оперативни дейности" в приходната агенция. Димитрова отговаряше пряко за контрола и ревизиите на НАП. За заместник изпълнителен директор е назначена през 2013 година. Дотогава е оглавявала териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" на НАП.

Сега тя застава начело на агенцията, тъй като настоящият шеф Бойко Атанасов става зам.-министър. Той ще е третият заместник-министър на финансите по предложение на Обединени патриоти.

Атанасов е в системата на приходната администрация от 1996 г. Бил е последователно началник на данъчна служба "Люлин", заместник териториален данъчен директор в ТДД София и териториален директор на НАП София. През февруари 2009 г. става заместник изпълнителен директоре на приходната агенция, а от 2013 г. - изпълнителен директор.

Така от утре и двете приходни администрации имат нови ръководители - Галя Димитрова с 22-годишен опит в приходната администрация става изпълнителен директор на НАП и Георги Костов - шеф на Агенция "Митници", обобщи финансист номер 1.