Външният ни мнистър Даниел Митов и заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен препотвърдиха решимостта на България и САЩ за развитие на двустранното партньорство и приятелство. Съвместните действия в тази посока имаха ключово значение за укрепване на сигурността и просперитета, както и за засилване на връзките между нашите два народа през последните 25 години, посочват от Министерството на външните работи.

Днес министър Митов имаше среща с  Антъни Блинкен, който е на двудневно посещение у нас.

В условията на днешните регионални и глобални предизвикателства, двамата дипломати подчертаха решимостта на нашите две страни да работят за осъществяване на общата ни визия за единна, свободна и мирна Европа.

"Твърдо сме решени България да се възползва от програмата за безвизов режим и се ангажирам отново пред външния министър, че ще работим много усърдно и в тясно сътрудничество за това.” – заяви американският гост.  

Сред ключовите теми на разговорите бяха енергийната сигурност и националната сигурност като цяло.    

Антъни Блинкен подчерта, че интерконекторът между България и Гърция крие потенциала буквално да преобрази енергийния сектор не само в България, но и на Балканите. По думите му, с неговото изграждане ще се постигне  диверсификация на източниците и маршрутите, което ще укрепи енергийната сигурност в региона.

“Обобщавайки работата до момента отбелязваме със задоволство, че съвместните българо-американски екипи работят ефикасно и постигнаха добри резултати.
В областта на сигурността бих искал да изтъкна засиленото използване на българо-американските съвместни съоръжения, рестартирането на процес за придобиване на нов многоцелеви изтребител, и всички усилия в посока модернизация на българските въоръжени сили.“ – коментира българският външен министър, цитиран от БГНЕС.

На свой ред министър Митов подчерта значимостта на газовата връзка между България и Гърция, окончателното инвестиционно решение за която бе постигнатото благодарение на активната роля на САЩ. С пускането й в действие в голяма степен ще  бъде преодоляна енергийната зависимост на България от руския газ.

Антъни Блинкен от своя страна заяви, че Вашингтон подкрепя напълно усилията на България за военна модернизация, които ще допринесат както за нашата сигурност, така и за  цялостното укрепване на НАТО.

Той посочи като пример за  сътрудничеството между двете страни съвместната инвестиция между американското министерство на енергетиката и АЕЦ „Козлодуй“ за доставката у нас на съвременен циклотрон, чрез който ще се осъществява борбата с рака.

Митов и Блинкен приветстваха напредъка на петте съвместни работни групи между България и САЩ, създадени през 2015 г. от министър Даниел Митов и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Групите работят в пет ключови сфери: сигурност и отбрана, борба с тероризма, енергийна сигурност, върховенство на закона, образование и връзки между народите на България и САЩ.

Министър Митов и заместник-държавният секретар Блинкен начертаха амбициозна визия за бъдещо двустранно и многостранно сътрудничество, съобщават още от МВнР.