Освен в огромен енергиен картел, ръководителите на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и Огнян Варадинов са замесени и в международна схема за имотни измами, обявиха от РЗС.

Припомняме, че по-рано от РЗС съобщиха, че Лазаров и Варадинов, т.нар "лява ръка" на вицепремиера Цветан Цветанов са свързани с множество енергийни дружества в района на морето. Според хората на Янев, двамата са били назначени с протекцията на силовия министър.

Според публикации в британските медии през миналата година посредническата компания за покупка на недвижими имоти в България „Бългериън Дриймс" е свързана с измами. Компанията е успяла да измами стотици англичани и ирландци. Казусът по темата е станал известен през 2008г. след разследване на БиБиСи.

Тогава дружеството е изключено от Асоциацията на международните професионалисти в сферата на имотите заради оплаквания от клиенти. Английските купувачи на български имоти са получили известия, в които се казва, че „Бългериън Дриймс" вече не е агент на техните недвижими имоти.

Извършени проверки в България показват, че проектите не са довършени, а документацията е нередовна. Фирмата предлагала апартаменти в София, Банско, Пампорово и Балчик на цени от 16 000 до 65 000 британски лири. Когато през 2008г. фирмата приключва дейността си, тя призовава клиентите си да се свържат директно с строителните фирми - „Интерлинк", „Смарт Партнърс" и „Интерарт Груп".

Още от РЗС:
Андрей Иванов си приватизирал общинска фирма
Повече...

Фирмата „Бългериън Дриймс" е подозирана и за двойно счетоводство, като клиентите са подписвали два договора - единият с по-ниска сума за пред българските данъчни, а другият - с реалната стойност на покупката. Измамени британци и ирландци са подали съдебни искове в България, но от РЗС припомнят, че случаят остава неоповестен и неразследван от властите у нас.

Според данни на РЗС, „Бългериън Дриймс", както и строителните фирми са притежавани и управлявани от Мария Лазарова Георгиева. Георгиева, според публикации във Великобритания, е издирвана за измами на британски и ирландски граждани.

От РЗС са открили още, че Мария Георгиева е основен съдружник в картела на Лазаров и Варадинов, тя е собственик и управител в 11-те енергийни дружества на Огнян Варадинов. Върху дяловете на тези дружества е наложен запор заради дълг в размер на 278 000 евро към „Райфайзен банк" на третия съдружник в тях, който се казва Иван Станчев.

От РЗС обобщават, че фирмите на едната половина на картела „Лазаров - Варадинов" има за съдружници международни издирвани мошеници и закъсали с кредити в огромни размери пред банките лица.

Емил Василев от РЗС подчерта, че Огнян Варадинов има и други „интересни" съдружници, като посочи за пример Иван Янчов Таков. Той е управител на „Първа инвестиционна банка" и няколко инвестиционни дружества, регистрирани в офшорна зона „Британски вирджински острови".

Таков е член на Националния съвет на БСП и се явява внук на видния комунистически деец Пеко Таков (министър на вътрешната търговия и зам.-председател на Държавния съвет преди 1989г.)

Иван Таков е собственик и управител на някои от най-големите курорти и спа дружества, като най-интересното от тях е „Атия Холидейс". Това дружество фактически притежава рибарското селище в местността Отманли край Бургас.

Имотът на „Атия Холидейс" там е с площ от над 69 дка. с отстъпено право на строеж. От РЗС алармираха, че рибарското селище в местността в момента се разрушава, за да започне строителството.

От РЗС изтъкват, че с личната намеса на Цветан Цветанов и неговото покровителство са назначени на ръководни постове висши държавни чиновници, които са кредитни длъжници, имотни измамници и местни функционери на ГЕРБ.