Няма да стартирам нито един проект от приоритетните за модернизация на армията, докато няма политическо съгласие в комисията по отбрана, парламента или министерския съвет.
Това категорично заяви министърът на отбраната Веселин Близнаков след обсъждането в парламентарната комисията по отбрана на хода на трансформацията на българските въоръжени сили.

Близнаков аргументира убедеността си, че е необходим консенсус за проектите за модернизация с това, че реализацията им е свързана с изразходването на значителен финансов ресурс, който идва от данъклоплатците.

Подкрепа за това разбиране изказа и председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов.
Той посочи, че е добре да има решение или програма с ясно посочени приоритети за модернизация, цели, финансови източници и срокове, в които ще се реализират проектите.

На заседанието на комисията е обсъден анализ за хода на трансформацията на въоръжените сили и План 2015, който е основният инструмент за тази трансформация.

Очаква се следващата седмица анализът да бъде обсъден и от парламентарната комисия по външна политика и от парламентарната комисия по бюджет и финанси и да бъде взето общо решение на трите комисии по него, съобщи след заседанието Ангел Найденов.

С решението на трите комисии ще се даде възможност за стартиране на актуализацията на План 2015.
План 2015 не е застинал документ, той трябва да се промени за да бъде адекватен, каза Веселин Близнаков и добави, че в момента се търси политическо съгласие за промените в документа.

Според министъра на отбраната след около 3 месеца - след вземането на политическото решение за актуализация на План 2015 - ще бъдат представени на медиите числовите параметри.

Вероятно ще има редуциране на състава на въоръжените сили. Стремежът е намиране на оптимално съотношение между задачите на въоръжените ни сили, числеността и ресурсът за тях.
Проектите за модернизация трябва да бъдат приоритетизирани с участието на парламента, смята Близнаков.

Ангел Найденов припомни, че парламентът е приел стратегическата рамка, както дългосрочната визия за развитие на войските до 2015 година и каза, че ако актуализацията на План 2015 се разминава с утвърдените от парламента параметри, то тогава ще се наложи решение на Народното събрание.

Ангелов изказа удовлетвореност, че присъства общ стремеж и на Министерството на отбраната, и на командването на армията, и на парламентарната комисия по отбрана за оптимизиране на сроковете и начините за изграждане на оперативните способности на българската армия и на начините, по които тя изпълнява съюзническите си ангажименти.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков изтъкна, че миналата година Министерството на отбраната е осигурило чрез собствени приходи 16 млн. лв. повече средства и те са отишли във фискалния резерв.

Затова, подчерта той - се нуждаем от решение, което да даде възможност ние да си дофинансираме различни неотложни дейности като участие в мисии, подпомагане на програми на модернизацията и други.
Министърът изрази надежда парламентарната комисия по отбрана да отдели специално внимание на този въпрос като го обсъди на свое заседание.