Отбранителните индустрии на България и Виетнам имат интереса, способностите и традициите на добрите взаимооотношения,

Това каза министърът на отбраната Веселин Близнаков в словото си при откриването на Виетнамско-българския отбранителен бизнес форум, който започна днес в Ханой.

Днес е третият ден от посещението на министър Близнаков и водената от него официална делегация от Министерството на отбраната.

В бизнес форума участват над 100 представители от Логистичното управление и управление „Отбранителна промишленост" на виетнамското министерство на отбраната и над 20 представители на 11 български фирми от отбранителната промишленост.

Министър Близнаков отбеляза впечатляващите успехи на Виетнам по започнатите реформи в страната и заяви, че във всичките си срещи с виетнамски ръководители е изразено общо мнение, че  традиционните двустранни отношения във военната област трябва да се интензифицират и обогатят.

Близнаков подчерта, че в разговорите специално внимание е било отделено на въпросите на военнотехническото и военно-икономическото сътрудничество.

По-късно следобед министър Веселин Близнаков се срещна със заместник-председателя на Националното събрание на Виетнам Хуинх Нгог Шон.

Министър Близнаков отбеляза и поздрави г-н Шон за очевидния икономически напредък на страната и подчерта, че двете държави водят политика на сближаване в областта на отбраната.

От своя страна Хуинх Нгог Шон благодари за подкрепата на България Виетнам да стане член на Световната търговска организация, както и непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Той заяви, че визитата на българския министър на отбраната и водената от него делегация ще активизира двустранните военни отношения.