37,9% споделят позитивни оценки за служебното правителство, а 5,6% - негативни. Висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция - 45,4 %. Това показват данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл". Той е проведен на 7 и 8 февруари сред 800 пълнолетни българи в цялата страна, съобщават от агенцията.

Заключението на социолозите е, че първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. Според тях за това допринасят и по-високите стартови оценки на президента Румен Радев - 79 % положителни оценки срещу 8 % отрицателни.

Оказва се, че въпросът с машинното гласуване става все по-любопитен. Според най-голям процент от запитаните - 44,4 % ако има проблем, вината е най-вече на законодателя, който е поставил изисквания, които се изпълняват трудно. 19 % са на мнение, че вината е на Централната избирателна комисия (ЦИК), а 6,6 % - на служебното правителство.

От "Галъп" намират за очевиден факта, че българите са склонни да отнесат проблема към недостатъците на законодателната дейност. Според тях това е в синхрон с общото ниско мнение за парламента. Отразява се и ниското доверие в съда.

Радев е вторият президент след Петър Стоянов с рекордно висок рейтинг

Радев е вторият президент след Петър Стоянов с рекордно висок рейтинг

С високо обществено доверие се ползва и Герджиков

Социологическата агенция теста и отношението на гражданите по най-важните предизборни и "следизборни" въпроси. Евентуалното взаимодействие на двете най-големи партии след изборите е един от трайните медийни сюжети. Затова отношението към широка коалиция между ГЕРБ и БСП е тествано експериментално. 43,1% са категорично против, 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства. Като цяло "за" са 22,7%.

Личността на премиера също би била друг потенциален проблем. Мненията на избирателите за съдбата на Бойко Борисов като министър-председател са полярни.

Според 48,1% от запитаните е важно той да не е във властта след изборите, а 39,8 % намират за необходимо той отново да е във властта.

Социолозите смятат, че заради енергичната политическа дейност на Корнелия Нинова интригата за изборите става все по-сериозна. 67,2% от запитаните са чули за конгреса на БСП. 53,1 % от запознатите са харесали речта на Нинова, а на обратното мнение са 34,7 %. Останалите се затрудняват да отговорят. Според социолозите този индикатор допълнително създава усещането за сериозен сблъсък между двете основни формации в контекста на изравнените сили между тях.

В заключение от "Галъп" заявяват, че данните говорят за нагнетяване на предизборното напрежение и за достатъчно прагматизъм и трезви оценки сред българите.