Преди балотажа, отчитайки противоречивите настроения, АБВ се изправи пред дилемата за подкрепа на един от двамата кандидати.

При допитването, направено в структурите на АБВ, каква да бъде позицията на партията спрямо балотажа на президентските избори, 68.97% от гласувалите са подкрепили позиция "по съвест". Позиция "не подкрепям никого" се препоръчва от 3,45%; подкрепа за Ц. Цачева от 6,9%; подкрепа за Р. Радев от 20,69%;

Очевидно е, че преобладаващото мнозинство приемат, че всеки член следва да изрази своята воля така, както диктува неговата съвест. От изявлението на партията на Първанов посочват, че такава ще бъде и позицията им.

С тези резултати от допитването и с пълното съзнание за политическата зрялост и морал на своите членове, симпатизанти и всички, които подкрепиха на първи тур Коалиция "КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ", ПП "Алтернатива за българско възраждане", ПП "Обединен блок на труда български лейбъристи", ПП "Българска партия либерали", ПП "Федерация активно гражданско общество", ПП "Движение Гергьовден", ПП "Партия на зелените", ПП "Гражданско обединение за реална демокрация - ГОРД" се обръщат към тях: "Гласувайте по съвест."

Въпреки това от АБВ подчертават, че първият тур на президентските избори и проведеният заедно с тях референдум категорично са показали, че българското общество иска и очаква промяна.
Промяна, която далеч не се изчерпва със смяната на едно име с друго, на една партия с друга. Обществото е отвратено от задкулисието, корупцията, партизанщината и некомпетентността, които всички те пораждат.

Също така припомнят и че Коалицията АБВ е напуснала правителството в знак на принципно несъгласие с управлението и в израз на стремежа към дълбока промяна в развитието на институциит. Не пропускат обаче и да споменат прекършеното им желание за най-широко обединение на левите за изборите. "За съжаление, срещнахме високомерие и некоректност."