78% от българите смятат, че не се прави достатъчно за да бъде преборена корупцията. Те не намират усилията за намаляване на корупцията са съразмерни на самия феномен, сочи национално представително проучване на Агенция АФИС. Проучването е проведено между 8 и 12 февруари "лице в лице" в домовете на 1010 българи над 18-годишна възраст.

Данните сочат и, че само 13% от анкетираните хора мислят, че се прави достатъчно за да се пребори корупцията. Останалата част от запитаните се затрудняват да дадат отговор.

Снимка 340110

Източник: АФИС

От АФИС акцентират, че темата е специфична с това, че на практика управляващите трябва да се борят с явлението сред самите тях.

Сред споменатите 78%, които смятат, че се прави недостатъчно, преобладава по-рязката модалност - прави се "съвсем недостатъчно" отговарят 47%, а само 31% са по-умерени в преценката си: "прави се като цяло недостатъчно".

Аналогично тези, които са отговорили в другата крайност, разпределението е следното - 3% са на мнение, че правеното е "съвсем достатъчно", а 10% смятат, че усилията са "донякъде достатъчни".

АФИС изтъкват, че въпросът за вината априори ерозира доверието в управляващите. Дори гласувалите за управляващата коалиция на последните парламентарни избори не виждат ефективни стъпки. 66% от подкрепилите ГЕРБ смятат, че се прави недостатъчно, а на обратното мнение са 24%.

При предпочелите "Обединените патриоти" на последните избори разпределението е аналогично - 71% не мислят, че се прави достатъчно, а 17%, че е работатат по въпроса е достатъчна.

Ретроспективните данни на предишни изследвания на АФИС показват, че през 2016 г. само около 8% са посочвали корупцията сред двата най-важни въпроси за България. От края на 2017 обаче този дял "скача" на около 20%, а в месеците след мартенските избори миналата година вече се колебае между 22 и 27%.

Данните на агенцията сочат, че хората, които преценяват, че живеят "по-зле от другите хора", значително по-често от средното (+ 9%) смятат, че корупцията расте. При онези, които очакват и след година да живеят още по-зле от сега, делът е 61%, т.е. надвишава средния с 12%.

Ретроспективните данни на предишни изследвания на АФИС показват, че през 2016 г. само около 8% са посочвали корупцията сред двата най-важни въпроси за България. От края на 2017 обаче този дял "скача" на около 20%, а в месеците след мартенските избори миналата година вече се колебае между 22 и 27%.

Почти половината от пълнолетното население - 49%, са на мнение, че злоупотребата с публичната власт за лични цели нараства. Обратната оценка, че намалява, дават едва 9%. 34% смятат, че тя остава на същото ниво. Още 8% се затрудняват да преценят.

При сравнение с днешното ниво на корупцията с миналото, 41% от хората оценяват, че тя е най-разпространена сега. По мнение на други 10% неин връх са били първите години след приемането на България в ЕС, 6% смятат, че моралното разложение е кулминирало в първите години на новия век, а 20% смятат, че нейният взрив е бил в "мътните времена" на първите години на прехода. 3% от пълнолетните мислят, че тя е отбелязала рекорда си при социализма. 19% се затрудняват да посочат определен период.

Снимка 340111

Източник: АФИС