БСП са недоволни от доклада на БНБ за готовността ни за членство в Еврозоната. В кулоарите на парламента червеният депутат Румен Гечев остро критикува този доклад. Той не дава отговор на нашите въпроси, подчерта червеният депутат. Докладът е с актуалност към 25 октомври 2022, но становищата в него все още не са одобрени от координационния съвет и от ръководството на банката, обясни недоверието си Гечев и посочи - "БНБ ни изпраща пасквил".

НС реши: Кабинетът да ускори процеса по приемането на еврото

НС реши: Кабинетът да ускори процеса по приемането на еврото

Запазва се официалният валутен курс

Не се дава отговор на въпросите, които поставихме, допълни той. Има рискове с управлението на валутния резерв на БНБ, предупреди още социалистът. Част от резерва ни в злато или долари трябва да отиде в резерва на ЕЦБ и така страната ни ще поеме рисковете по дългове на други страни. А сумите са в трилиони евро, каза Гечев.

Не се дава отговор на въпроса за конкурентоспособността, опасява се той. Освен това има опасения сред учените за бъдещето на Еврозоната. Проблемите на Еврозоната са свързани с това, че Европа няма единна фискална политика, изтъкна социалистът.

В БНБ няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически

В БНБ няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически

Със служебен кабинет няма да стане

Имаме сериозни причини да се притесняваме, каза Румен Гечев.

БСП пак ще вика БНБ и правителството да се обяснят за този доклад и дали изпълняват политически поръчки. За левите ние не сме готови да влезем в Еврозоната от 1 януари 2024.

"Възраждане": България не е готова за Еврозоната

"Възраждане": България не е готова за Еврозоната

Анализът на БНБ във връзка с приемането на еврото може да е манипулиран, съмнява се Костадинов