Във връзка с приемането на еврото в България, Народното събрание реши Министерския съвет, в координация с БНБ, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото и държавите, участващи в Механизма за обменните курсове. Това стана ясно, след като депутатите гласуваха проект на решение във връзка с приемането на еврото у нас. Народните представители гласуваха със 157 гласа "за", "против" 28, "въздържали се" 23.

Малко преди това законотворците отхвърлиха предложението на БСП да се даде мандат за приемането на еврото, но без дата.

Нинова не иска "незавършил докторант" като Пеканов да чете доклад от Конгрес на БСП

Нинова не иска "незавършил докторант" като Пеканов да чете доклад от Конгрес на БСП

Служебният кабинет на президента Радев отдавна се меси в партийни дела, по думите й

В проекта на решение се предвижда още Министерският съвет, в координация с БНБ и другите отговорни институции, да ускори процеса на техническа подготовка за приемане на еврото съгласно Националния план за въвеждане на еврото, приет от Министерския съвет на 27 май 2022 г.

Република България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583 лв. за 1 евро., се посочва още в проекта на решение.

В БНБ няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически

В БНБ няма необърнат камък за Еврозоната, въпросът е политически

Със служебен кабинет няма да стане

"Възраждане" поиска проекта на решение да бъде премахнат от дневния ред на законодателния орган", но искането им не бе уважено. Това решение е недопустимо и законосъобразно, отсече Костадин Костадинов. Ако все пак решението бъде прието "Възраждане" ще се обърнат към Конституционния съд.

"Има възможност, не бързаме за никъде и самата БНБ призна, че се закъснява и нямаме готовност за влизане в Еврозоната", посочи Костадинов.

Пеканов: Да не се отказваме от Еврозоната на финалната права

Пеканов: Да не се отказваме от Еврозоната на финалната права

Европартньорите ни ни питат защо не искаме

БСП ще гласуват за проекта на решение "въздържали се". Няма сравнителен анализ на БНБ и правителствата, а взимането на политически решения без икономически анализи на държавните и финансови институции, да взимаме фантасмагории е много опасно, предупреди Румен Гечев.

Според него няма гаранция парламентът да задължи Съвета на Европа и ЕЦБ да ни приемат в Еврозоната по този курс, който страната иска. Влизането в Еврозоната по политически съображения, е изключително опасно, изтъкна Гечев.

Александър Иванов от ГЕРБ добави, че дори да ни приемат в Еврозоната, няма да влезем, освен при фиксирания курс, който България е посочила. Ние ще откажем любезната покана, ако получим различен от нашия валутен курс, подчерта Иванов. Същата позиция изрази и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ПП: Това, което може да счупи бюджета, са грипените

ПП: Това, което може да счупи бюджета, са грипените

Тъмен сценарий как се справя българската икономика, вижда Искрен Митев

Асен Василев от ПП защити позицията на партията си за приемането на еврото. Той заяви, че еврото е стабилна валута, докато левът не е стабилна лавута, защото само български инвеститори дават заеми в лева, а всички чуждестранни - в евро. Руската рубла също не била стабилна валута, по думите му. България за последен път е имала стабилна валута и е можела да взима и да дава заеми след Първата Световна война и преди края на Втората световна война, посочи бившият финансов министър. Малко по-късно целият златен резерв на България е изпратен в Москва и това е моментът, в който левът представа да бъде силна валута, защото няма обезпечение, категоричен бе Василев.

Ако това не се случи при фиксирания курс нито правителството, нито БНБ могат да го приемат. Ако ние сме в парламента, няма да приемем нищо друго освен фиксираният курс, подчерта Асен Василев.