Доц. Борислав Великов е водач на листата на БНД за евроизборите.

Това съобщи Николай Свинаров и изтъкна качествата на доцент Великов, както и опита му на председател на парламента.

От БНД съобщиха, че в момента набират подписи за регистрация за евроизборите и очакват да съберат над 15 хил. подписа до края на месеца. Според решението на партията БНД първо ще се готви за евроизборите, на които може да се яви и самостоятелно.

Все още не сме затворили вратата на СДС и ДСБ, каза Борислав Великов. Той каза още че БНД нямам споразумение с движение Напред

Николай Свинаров подчерта, че БНД отдавна е за широко обединение в център-дясното пространство и че БНД предлага на всичките си партньори манифест за обединение.

Николай Свинаров разкритикува проведения енергиен форум в София и определи резултатите като хвърлени пари на вятъра.

По думите му това публично излагане струва на данъкоплатците над 12 млн. лв. „Обявената среща на върха, едва ли не енергиен Давос се превърна една в една енергийна среща в подножието, което отива на управляващите и където им е мястото.", коментира Свинаров.

Правителството незабавно да предприеме съкращаване на разходите , да включи споразумение с МФВ и да подаде заявление за влизане в т.нар. чакалня на еврозоната.

Това настояване отправи Лидия Шулева след подробно запознаване с изпълнението на бюджета и прогнозите за годината. Според нея ако сегашните тенденции се запазят прогнозите на МВФ за България ще се изпълнят и ще имаме 3,5 % намаление на брутния вътрешен продукт и 2,4 % дефицит.

Шулева припомни, че БНД многократно предупреждава за отрицателното влияние на финансовата икономическа криза и настоява за съкращаване на разходите с 20 %

Тя изрази опасения, че правителството дори и да се вслуша няма да съкрати всички разходи, а само някои.

Като особено тревожно Шулева посочи състоянието на НОИ, заради нарастващата безработица намаляващите осигуровки, налагащото се изплащане на обезщетение. Друг негативен проблем върху, който Шулева акцентира, е спадът на преките чуждестранни инвестиции.