Да се създаде „Форум „Народно събрание" като алтернативен формат за възстановяване на парламентаризма в България. Това предлага Българска нова демокрация (БНД).

В рамките на форума ще се дискутират проблемите от дневния ред на обществото, управленски решения и закони.
Идеята е във форума да се включат народните представители от парламентарната дясно-центристка опозиция и независими народни представители. Ще бъдат поканени и представители на гражданското общество.

Можем да го определим като кабинет на слънце, тъй като сегашният кабинет работи в сянка", коментира Николай Свинаров.

Според депутатите от Българска нова демокрация Народното събрание се е превърнало в елитарна институция, която не чува гласа на гражданите и опозицията.

Ние нямаме работа в пленарна зала, защото тя се превърна в пародия", е мнението на Атанас Щерев, председател на Контролния съвет на БНД.
Парламентарните инструменти за парламентарна демокрация не работят и затова хората навън протестират, коментира и зам.-председателят на БНД Лидия Шулева.

Председателят на ПГ на БНД Николай Свинаров обясни, че депутатите не напускат парламентарна зала и такова политическо решение не е взимано.

Той потвърди, че депутатите от БНД, заедно с другите опозиционни партия ще подкрепят протестите на гражданите, но когато те приключат ще се върнат в парламентарна зала, за да си вършат работата и да се опитат да участват в законотворческия процес.

Не зная какво правят „Атака"- така Николай Свинаров отказа каквато и да е било съпоставка с вчерашното решение на хората на Волен Сидеров.

Форум „Народно събрание" ще компенсира неработенето на настоящия парламент, обясни още той.
С постоянното присъствие на граждани ще се обсъждат законодателни въпроси, като поетите от депутатите ангажименти ще се изпълняват „когато ние започнем да управляваме държавата".

"Това е добра възможност да поемем извън пленарна зала ангажименти",коментира Свинаров.
Идеята има първоначално одобрение от други опозиционни партии, като се сондират възможности. Чака се и политическо одобрение следващата седмица