Предстои управление на ГЕРБ съвместно с десни партии, които ще стабилизират икономически страната и ще доведат до по-сериозно развитие.
„Ние ще управляваме с ГЕРБ поне два мандата", беше категоричен депутатът от Българска нова демокрация (БНД) Атанас Щерев и бивш член на НДСВ.

Тройната коалиция е в „цугцванг" - тя не знае какво да прави, коментира още Щерев и по отношение на управлението на тройната коалиция и предстоящия вот на недоверие към кабинета на Станишев.

По думите му настоящото правителство реално няма ход пред себе си, тъй като договорките и пазарлъците между членовете на коалицията са поставили всички партии в безизходица.

Най-сериозна цена за управлението си плаща НДСВ, добави Щерев и посочи обаче, че продължава да поддържа една част от идеите на царската партия.

Проблемът е в компромисите, които НДСВ прави. Тези компромиси обезличават НДСВ", допълни бившият царски депутат.

Цугцванг - положение, при което всеки ход води до влошаване на позициите за страната, която го предприема

Атанас Щерев каза, че редица хора в партията споделят принципите на либерализма и дясното мислене, които обаче на практика не се осъществяват.
"Няма политическа воля, има хубави идеи, но нищо реално не се прави", заяви Щерев и каза, че „ако БСП слуша хората от НДСВ, ще си изкара мандата".

Депутатът посочи, че най-сериозният проблем на това управление - корупционните практики - са заложени още в законодателството и реално БСП е виновникът за вота на недоверие, чиято цел Щерев формулира като:
„Ние искаме с протестния вот да покажем на българските граждани, че управлението на БСП и тройната коалиция има алтернатива."

По думите му обаче смяната на министри, както се очаква, не е проблем на Българска нова демокрация.
Дори и да бъдат сменени министрите от НДСВ (както се очаква това да стане този уикенд на разширеното заседание на управляващите в Хисаря) няма предварителен план дали те ще преминат към новата партия.

Щерев каза още, че самата смяна би била неефективна, тъй като министрите с най-висок рейтинг в правителството са тези, излъчени от НДСВ, а „не може да обясниш на българския народ, че сменяш най-добрите си министри".