Предвижда се отпадъците от общините, в които няма изградени депа за отпадъци, да се извозват към съществуващи регионални депа.

Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, който откри работно заседание за финансирането на регионалните системи за третиране на отпадъците с участието на експерти от МОСВ и представители на общините.

В срещата участва и Карстен Расмусен от генералната дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, съобщи БНР.

Транспортните разходи в национален мащаб за превозването на отпадъци от общини без депа към съществуващи депа ще бъдат около 6-7 млн. лв. годишно, те не биха довели до драстично увеличение на цените за сметосъбиране и на такса "смет", посочи Чакъров.

Пред журналисти министърът коментира, че тъй като финансовият ресурс по ОП "Околна среда" не е достатъчен за цялостно изграждане на всички депа, заложени в Националната програма за управление на отпадъците, МОСВ има намерение да предложи средства за кофинансиране на проекти както в сектора "Отпадъци", така и в сектора "Води", да бъдат взети от ратифициран от Народното събрание заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 700 млн. евро.

Доколкото знам, от него все още не е използван никакъв ресурс, а заемът е отпуснат при изключително изгодни условия, каза Чакъров.

Джевдет Чакъров посочи, че 367 млн. евро е сумата, която може да бъде усвоена по приоритета "Отпадъци" на оперативната програма и затова МОСВ предвижда изграждането на най-необходимите съоръжения - първи клетки на депата за отпадъци в 23 общини, както и на инсталации за сепариране и компостиране на отпадъците.

Той отбеляза като положителен факт интересът от страна на много общини за изграждане на заводи за третиране на отпадъците. Изграждането на такива заводи е заложено в Националната програма за управление на отпадъците, така че общините ще имат подкрепа от наша страна, заяви министърът.

В момента се извършва скрининг на проектите във водния сектор по ОП "Околна среда", веднага щом той приключи, ще започне подписване на договори по проектите и тяхната реализация, добави Джевдет Чакъров.

От вчера е факт писмото на ЕК, с което получаваме одобрение за работата по водния сектор в ОП "Околна среда", посочи Чакъров пред участниците във форума.

Одобрението от страна на ЕК означава, че по приоритет "Води" може да започне изграждането на водна инфраструктура - довеждащи колектори, канализационни системи, пречиствателни станции за отпадни води, посочи Чакъров.