В рамките на предизборната кампания борбата с корупцията е един от най-съществените и оживени проблеми. Откроява се обаче общото говорене, липсата на експертно говорене и базисна информация у политиците кои са основните посоки, в които е нужно да се фокусира борбата с корупцията.

Това обяви Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" по време на среща-дискусия на тема "България отвъд парламентарните избори".

Събитието е по инициатива на Института за регионални и международни изследвания (ИРМИ) по повод предстоящата 20-годишнина от създаването му. Във Философския факултет на Софийския университет се събраха представители на аналитичната общност, хора, които са работили в института през последните 20 години.

Лов на вещици в земеделското министерство съзира ексминистър Танева

Лов на вещици в земеделското министерство съзира ексминистър Танева

Кадруването става чрез SMS от бивш БСП депутат

Основните акценти бяха възможностите за институционална реформа на българската държава и развитие на политики за овладяване на кризи. Засегната беше и темата за присъствието на България в света, регионалните кризи и проблемите на сигурността.

Нушева акцентира върху политическата корупция като фактор, който възпрепятства процесите на модернизация в България.

"Липсва политическа воля за борба с корупцията", изтъкна тя. През последните години има много анализи и изследвания, които са посветени на проблемите, свързани с борбата с корупцията.

Според Нушева една от най-кратките диагнози на този проблем е, че "борбата с корупцията в България е като риболова - хващат ги, показват ги и най-накрая ги пускат". "Много истина се крие в тази шега", допълни тя.

Според нея е важно да откроим не само проблем като подкупите, но да се обърне внимание и на търговията с влияние и други проблемни области, свързани с борбата с корупцията.

Нушева подчерта, че има много добър аналитичен подход за разглеждане на проблема и това е по-голямата класификация на корупцията като административна корупция, дребна корупция и политическа корупция.

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

МЗХ увери стопаните да са спокойни за земеделския сезон

Като положителни действията тя открои приемането на законодателство и развитие на капацитета - обучения на администрацията. През последните 10 години имаме редица закони - за конфликт на интереси, за деклариране на имущество, отнемане на незаконно придобито имущество. Имаме ясни правила за организация на обществените поръчки, но общата оценка е незадоволителна, смята Нушева.

Тя заключи, че политическата корупция е фактор, възпрепятстващ модернизацията на институциите.

"Имаме таланта в България, говорейки за нещо, да го изпразваме от съдържание и да го превърнем в куха фраза", обяви на свой ред политологът Огнян Минчев. По думите му, в такава куха фраза превърнахме понятията правосъдна реформа и институционална реформа.

"Важно е да можем да формулираме основни стратегически, опорни точки за това по какъв начин като държава и като организирана гражданска общност можем да управляваме кризите - демографската, кризите в здравеопазването, образованието, регионалното развитие. Това са кризи, които източват жизнените сили на българското общество", посочи Минчев.

По думите му, кризите в Македония, в Украйна са теми, които би било добре да засегнем. По отношение на международното присъствие на България, Минчев посочи, че не сме ключов играч в глобалния свят, но на Балканите можем да бъдем.