Лов на вещици е мек израз на това, което се случва в системата на Министерството на земеделието и храните. Това заяви на пресконференция бившият министър на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с отправените от наследника й нападки.

Танева подчерта, че определя случващото се като брутална политическа чистка без мисъл за продължаване на политиките, за гарантиране на интересите на земеделската общност.

Припомняме, че вчера служебният министър Христо Бозуков обяви, че гъските са "изяли" субсидиите на земеделците. 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците. За две години са изхарчени субсидиите по някои мерки. На минус сме с 96 милиона лева, подчерта Бозуков. Той е сезирал прокуратурата за две обществени поръчки.

Часове по-късно Десислава Танева обяви, че вижда политически реваншизъм и обеща днес да даде ясен отговор на нападките.

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

Гъските "изяли" субсидиите на земеделците

МЗХ увери стопаните да са спокойни за земеделския сезон

Ексземеделската министърка обяви на брифинга, че кадруването в Министерството на земеделието и храните става чрез SMS, изпращан от бивш депутат от БСП, съобщават от ГЕРБ.

Десислава Танева изтъкна, че вярата им, че трябва да има приемственост, чуваемост и диалог не е срещнала разбиране от служебния кабинет. В 9.00 часа днес експертният съвет на ГЕРБ по земеделие е чакал министъра във връзка със спрените мерки 10 "Агроекология и климат" и 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Той обаче не ги приел.

Танева изрази надежда пресконференцията да помогне на министъра да вземе правилните решения и да не губи време за добро управление на средствата.

Ексземеделската министърка обвини наследника си в брутален реваншизъм

Ексземеделската министърка обвини наследника си в брутален реваншизъм

Готова е да води всякакви битки за българското земеделие

Бившият заместник-министър на земеделието и храните Васил Грудев коментира, че тази сутрин не е бил допуснат за среща с министъра. Изпратил му е съобщение и още веднъж го е помолил за среща, защото тя е в интерес на земеделските стопани, а не е политически дебат.

Грудев е категоричен, че приемът по мярка 10 "Агроекология и климат" трябва да се отвори незабавно. В момента тече периодът за подаване на заявления по мярка 10 и 11.

Васил Грудев сподели, че смята, че този театър е инспириран, за да може после министерството да каже, че е решило проблема. В действителност обаче проблем няма, категоричен е той. Той обясни, че става въпрос за две различни мерки. Грудев определи като некомпетентно твърдението, че гъските са изяли субсидията на биологичните производства.

Бозуков вижда почти навсякъде в земеделското министерство нарушения

Бозуков вижда почти навсякъде в земеделското министерство нарушения

Липсват административен капацитет и достатъчно проверки

От своя страна бившият заместник-министър на земеделието и храните Георги Костов коментира, че се извършват кадрови промени и натиск върху ръководителите на държавни горски предприятия за кадрови проблеми. При някои натискът е за подаване на оставка, подчерта той.

Спрени са всички инвестиционни програми на държавните горски предприятия. Костов подчерта, че не е ясно защо плановете на всички държавни горски предприятия още не са одобрени, въпреки че са готови.

По думите му спирането на всички инвестиционни програми спира икономиката на държавата, води до бездействие и до стресиране на целия отрасъл.