Гъските изяли субсидиите на земеделците. 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците. Това стана ясно на пресконференция на земеделския министър проф. Христо Бозуков.

Гъските изядоха субсидиите, посочи той. За две години били изхарчени субсидиите по някои мерки. На минус сме с 96 милиона лева, каза министърът на земеделието.

Въпреки това стопаните може да са спокойни и да започнат активния земеделски сезон, успокои още земеделският министър.

Няма забавени плащания, а до май месец всички плащания ще са при стопаните или дори с месец по-рано в сравнение с миналата година.

Бозуков обаче срещнал спънки, които пречат на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и стопаните. Не е направена оценка на ПРСР за 2007-2013, поясни министърът.

Това означавало, че Европейската комисия може да спре пари. Взети са мерки това да се избегне.

Ексземеделската министърка обвини наследника си в брутален реваншизъм

Ексземеделската министърка обвини наследника си в брутален реваншизъм

Готова е да води всякакви битки за българското земеделие

Търсели се средства за животновъдите и за биологично производство. За две обществени поръчки той е сезирал прокуратурата. Наети били външни фирми, въпреки че и МЗХ има капацитета да свърши работата.

Търсят се 90 млн. евро за подпомагане на земеделците заради бързото харчене на парите, предвидени за седем години. Христо Бозуков е оптимист, че ще намери средства.

За "Напоителни системи" Бозуков обясни, че там драстично се увеличавали дълговете на дружеството. Над 730 000 лева е щетата на "Напоителни системи", нанесена от предишното ръководство. Галина Панайотова неправомерно уволнила солидно количество служители. Отстранила всички финансови контрольори.

Министърът не се притеснява от заканата на Панайотова, че ще го съди и вярва, че ще се окажат по-големи щетите, нанесени от предишното ръководство на "Напоителни системи".

Служители на МЗХ пък получавали пари по граждански договор от дружеството. Министърът ще разговаря с тях и ще вземе решение дали да ги отстрани.

Иначе стана ясно, че Китай проявява интерес към нашия фураж.