Опозицията няма да е по-малко опозиция, ако подкрепи антикорупционния закон. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в ефира на БНР.

„Нетърпението да видим резултати и доказана справедливост е достигнало толкова високи степени в обществото, че няма политик, който да може да му устои, ако иска да остане в политиката, а не просто да си купи нов джип“, коментира тя.

По думите ѝ, младите хора напускат страната поради липса на справедливост, защото им се живее в уредена държава.

„След първото отхвърляне на антикорупционния закон обещах да внеса още по-строг текст и това вече е факт“, коментира Кунева. В новия проект е предвидено към единния антикорупционен орган да бъде приобщена и Комисията за отнемане незаконно придобитото имущество.

Този път Кунева очаква законът да бъде приет от Народното събрание. Най-голяма подкрепа обаче очаквала да дойде от гражданското общество. „Това е структуроопределящ закон и тест за нормален политически живот“, категорична беше Кунева.

Тя напомни, че законите не се правят, за да ги одобрят политиците, а обратно - за да ги одобрят хората. Според Кунева обществото иска по-драстични мерки срещу корупцията. „Няма как обществото ни да върви напред, ако власт значи обогатяване“, смята тя.

По думите й, проблемите тръгват от високите етажи на властта. „Когато няма нормално обяснение защо един човек забогатява и когато това е свързано с нарушаване на обществените правила, той трябва да бъде наказан - както през наказателния кодекс, така и през отнемане на имуществото“, категорична е Кунева.

По думите й, ако опозицията - парламентарна и извънпарламентарна, подкрепи законопроекта, тя няма да бъде по-малко опозиция. „Нека останат различията по въпроса как, а не по въпроса имаме ли нужда от действия сега“, призова вицепремиерът.

Борбата с корупцията можела да бъде обединителна кауза за нацията.

Новият законопроект е отчел появилите се критики при първия вариант. Ръководството на бюрото ще се избира от 2/3 от парламента, за да не се тревожат депутатите, че изпълнителната власт ще използва органа за разправа с опозицията. Предвидени са гаранции за спазване на правата на всеки човек, който е обект на проверка.

Според Кунева отказът на депутатите да приемат първия вариант и забавянето имат донякъде и положителна страна. „Докладът на ЕК каза категорично, че такъв закон е напълно необходим, за времето успяхме да го направим още по-строг, а общественото нетърпение за борба с корупцията стана още по-радикално“, заключи тя.