Образованието и възпитанието в толерантност е една от най-важните стъпки за борба с радикализацията при младите хора, смята заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.С тези думи тя се обърна към дипломатите на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се събраха за среща в Мауербах.

Захариева смята, че пътят към толерантността минава през гражданско общество, което да създава атмосфера на доверие. Тя подчерта колко е важно да продължат полевите мисии на ОССЕ на Балканите и в Черноморския регион - в Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Черна гора, Република Македония, Молдова, Украйна и Армения.

Захариева убедена, че ЕС ще е по-силен след кризата

Захариева убедена, че ЕС ще е по-силен след кризата

Ако хората усещат, че живеят в несправедлив свят, няма как да се чувстват щастливи

Първият ни дипломат изтъкна, че в борбата с радикализацията трябва да има различен подход към мъжете, жените, момчетата и момичетата.Тя натърти, че жените имат особено важна роля при превенцията и в борбата с екстремизма. Въвличането им в образованието и работата с местните общности е важна стъпка, според Захариева.

На територията на Западните Балкани формалното и неформалното образование трябва да бъде използвано ефективно за интеграцията, толерантността и плурализма. Според вицепремиерът на България, тези усилия са немислими без помощта на медиите, както и чрез насърчаването на рисковите и маргинализирани групи да бъдат икономически и политически активни, каза още Захариева.

Захариева прави всичко възможно за Договора между България и Македония

Захариева прави всичко възможно за Договора между България и Македония

Няма официална информация, че се отменя подписването на Договора за добросъседство

Захариева посочи, че кризата в Украйна и другите конфликти в географския обхват на ОССЕ продължават да са силно предизвикателство за европейската сигурност, затова сега е важно повече от всякога да се опираме на принципите на ОССЕ за териториален интегритет, прозрачност и въздържане от насилие, добави Захариева.