Официална информация, че се отменя подписването на Договора за добросъседство между България и Македония - няма. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е поискала изслушване пред депутатите от Комисията по външна политика в Народното събрание.

Министър Захариева направи коментара си пред журналисти преди участието в заседанието. Припомняме при посещението на министър-председателя на Македония Зоран Заев в България бе договорено подписването на Договора за добросъседство между двете страни да стане на Илинден - 2-ри август.

"Това е договорено тук на срещата - да празнуваме заедно Илинден. Предстои и финалният кръг на преговорите преди да бъде подписан. Ще направим всичко възможно това да се случи. Това е преди всичко в интерес на националния интерес на България и бих казала, че който работи срещу това, работи против националния интерес", констатира Захариева.

Сътрудничеството обсъдиха първите дипломати на България и Македония

Сътрудничеството обсъдиха първите дипломати на България и Македония

Както и конкретните стъпки пред двете дипломатически ведомства за финализирането на договора за добросъседство

Тя припомни, че редица български правителства с ясен мандат от 2012 г. и с решение на Министерски съвет следват една и съща политика по отношение на договора за добросъседство. Относно изтеклата в македонските медии информация, че договорът няма да бъде подписан, министър Захариева коментира, че още на срещата си с Никола Димитров - външен министър на Македония е било споменато за срещата в Черна гора.

Припомняме там на 2-ри август в Подгорица ще се проведе среща на Адриатическата харта. Македония е домакин на срещата заедно с Черна гора. Там се очаква да пристигне вицпрезидентът на САЩ Майк Пенс. Това е причината, която визират и македонските медии за отлагането на подписването на Договора за добросъседство. Министър Захариева уточни, че и премиерът Заев е споменал за срещата в Черна гора, който уверил, че ще направят всичко възможно това да се случи на 2-ри август сутринта.

Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история
Обновена

Борисов и Заев затварят страницата на национализма, отварят общата история

Двамата държавни ръководителите ще се поклонят пред паметника на Цар Самуил

"Официална информация, че се отменя - нямаме. Важното е договорът да се случи и да постигнем съгласие по текстовете, които остават за техническо изчистване", заяви Захариева. Тя изрази надежда това да е една от темите, по които да бъде подписано надпартийно съгласие. "Аз поисках това излушване във външна комисия в НС, защото се надявам това да е една от темите, по които имаме национално обединение", каза още Захариева.

Подписването на договора с Македония се отлага за друга дата

Подписването на договора с Македония се отлага за друга дата

На 2 август македонските лидери се срещат с Майк Пенс...

Очаква се министър Захариева да запознае колегите си народни представители от външна комисия с хода на преговорите, протекли в 11 кръга, насоките на разговорите и постигнатият напредък по време на посещението на министър-председателя на Македония у нас.

"Останаха технически детайли, които се надявам да приключат тази събота и неделя", каза още външният ни министър.