"Голямата загадка, голямата интрига, големият залог" е дали ще могат да бъдат събрани достатъчно независими депутати (за подкрепа на правителство с втория мандат, който се очаква да бъде връчен от президента Румен Радев в състава на 47-ото народно събрание - б.р.), но дори да намерят, такова правителство няма да бъде трайно. Това заяви пред БНР политологът доц. Борис Попиванов.

Партиите се подготвят за избори, категоричен е той. По думите му още с разпадането на мнозинството те са преминали "на изборни релси". 

Борисов се шегувал, че щял да даде трима депутати за проектокабинета „Василев“

Борисов се шегувал, че щял да даде трима депутати за проектокабинета „Василев“

Трамваят до Банкя също бил опит за хумор

Според него сега не изглежда вероятно стабилно бъдещо управление без ПП и ГЕРБ, но алтернативата да се стигне до поредни предсрочни избори през зимата никак не е малка. Далеч не е сигурно, че разбирателство може да бъде постигнато, каза Попиванов.

Първият мандат беше най-решаващият рубеж преди движението към предсрочни избори. Шансът за съставяне на правителство намалява, смята доц. Попиванов.

Кирил Петков намекна, че би подкрепил кабинет с мандат на "Демократична България"

Кирил Петков намекна, че би подкрепил кабинет с мандат на "Демократична България"

Премиерът в оставка иска реформаторско мнозинство

Политологът очерта невъзможност да се излезе от двата лагера - на досега управляващите и на опозицията. Според него партиите досега се придържат към досегашната разделителна линия.

Според Борис Попиванов и двете страни "плашат обществото с апокалипсис, който ще се случи скоро", но това е част от предизборната обстановка, характеризираща се с нещо "фатално и драматично, което ще се случи".

Според политолога, голямото изпитание пред президента е готовността на партиите да прехвърлят всички негативи от кризисните процеси върху него и евентуалното му служебно правителство. 

Райчев: ДБ имат най-голям шанс за кабинет с третия мандат

Райчев: ДБ имат най-голям шанс за кабинет с третия мандат

В политическото пространство центърът е оголен, а левица няма

Служебният кабинет ще бъде изначално натоварен с общ фронт срещу себе си на досегашните управляващи и опозицията, прогнозира политологът.

Според него Радев получава както голям шанс - да покаже, че страната може да бъде управлявана по различен начин, така и огромния риск да се превърне "в изкупителна жертва на погрешната икономическа политика", която се води от няколко месеца.

Относно тезата за бъдеща евроатлантическа коалиция доц. Попиванов отбеляза, че въпросът е какъв ще бъде принципът на изключване - "кои партии не биха били припознати като достатъчно евроатлантически". "Това ще бъде може би една от големите битки през следващите месеци", убеден е Борис Попиванов. 

ПП иска Борисов в парламента да говори за парите по Плана за развитие

ПП иска Борисов в парламента да говори за парите по Плана за развитие

Той цитира "окончателната присъда на вота"