Има поредица от грешки, които са допуснати в район, за който е установено, че е с висок риск от наводнения. Това заяви пред БНР бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, по повод потопа, залял Южното Черноморие.

Той отдаде бедствието сполетяло Царево и други населени места на климатичните промени, както и на човешкото действие или бездействие. По думите му контролни институции не са констатирали определени пропуски. Други проблеми според него са неправилните действия по работата на терен, устройството на територията и политиките, свързани с горското стопанство и с управлението на речните корита, както и с несъобразяване с мерките, заложени в Плана за управление на рискове от наводнения.

Според бившият екоминистър след няколко дни ще забравим за наводненията - до следващия път, когато ни се случат. Той даде пример с наводненията в Карловско от преди година, като уточни, че нещата не са се променили. Сандов бе категоричен, че ние не се учим от грешките си.

Той изрази надежда да бъде установено какви проверки са правили Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околна среда и Държавният строителен контрол.

Трябва да мислим повече за базирани на природата решения. Важно е да имаме и правилни действия преди да настъпи събитието, свързани с ранното предупреждение и формиране на щабове, каза още Борислав Сандов.

Денков докладва пред депутатите за щетите от потопа по Южното Черноморие
Обновена

Денков докладва пред депутатите за щетите от потопа по Южното Черноморие

Държавата не е реагирала късно на трагедията