"Нищо не беше изпипано и се действа като башибозук". Това заяви докторът по конституционно право Борислав Цеков пред БНТ за ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившия директор на ПР отдела на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Повтарянето на следствените действия в разпита на премиера Кирил Петков, вътрешния министър Бойко Рашков и министъра на финансите Асен Василев е опит на прокуратурата да валидира случилото се, за да не бъде упреквана в саботаж, каза Цеков.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков да твърди, че няма доказателства срещу бившия премиер Бойко Борисов - тогава защо трябвало да има трима арестувани? В името на каква политическа цел, запита Цеков, който се противопоставя срещу това всяко нещо да бъде опаковано политически.

Парламентът не иска да слуша Кирил Петков за ареста на Борисов

Парламентът не иска да слуша Кирил Петков за ареста на Борисов

ГЕРБ заподозря, че сега мишкувал отново в МС и пак давал показания

По думите му акцията срещу бившия премиер Бойко Борисов е една провалена акция, а когато става дума за политици и за борба с корупцията, това означава ангажимент на институциите да бъдат перфектни в процедурата.

Според Цеков единствено обществото ще загуби от войната межди изпълнителната и съдебната власт.

Той не очаква случая с ареста на Борисов да се разплете в полза на обществото. Ако слагаме персоналният фактор, а не уважението към закона и спазването на процедурите, то тогава отиваме в друга посока, характерна за Третия свят, изтъкна конституционалистът.

Менко Менков: Съдът не може да одобри протоколите за претърсване поради липса на неотложност

Менко Менков: Съдът не може да одобри протоколите за претърсване поради липса на неотложност

Считам че целите на закона са използвани неправомерно и са целели съвсем друг ефект

От своя страна адвокат Александър Кашъмов, който също присъства в студиото на БНТ, обясни, че ГЕРБ се готвят да обжалват законността на задържането. Практиката на българките съдилища вървят по европейските стандарти и изискванията са сериозни, добави адвокатът.

Кашъмов запита дали през 90-те години, ако бил арестуван и задържан лидер на голяма опозиционна партия, обществото дали щяло спокойно да приеме това. Ние трябва да имаме представа, че един подобен знак, в едно демократично общество, трябва много сериозно да се замислят институциите, когато се предприемат подобни действия. Те могат да компрометират самата идея за демокрацията, посочи Кашъмов.

Валентина Маджарова: Васил Божков не е разпитван

Валентина Маджарова: Васил Божков не е разпитван

"Всичко е възможно" - дори да се привлекат като обвиняеми хора на висши постове

Според него в правителството има енергия и желание за добросъвестна реформа. Кашъмов е на мнение, че бизнесменът Васил Божков, избягал в Дубай, би могъл да бъде разпитан. Необходимо е да бъде реформирана прокуратурата, настоя той и добави, че трябва да се търси конституционен консенсус, чрез промени в Конституцията.

Той подчерта, че реформата трябва да се извърши през широко обсъждане и анализи.