"Този, който иска изтощаване на противника и последователни избори, е Борисов. Ако ГЕРБ са първа политическа сила - тогава ще има избори наесен." Това заяви лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов в студиото на Нова телевизия. Коалицията ПП/ДБ ще подходи отговорно, "ще бъдем диалогични, ще водим преговори, но без корупционерите", заяви още Атанасов. И Кирил Петков, съпредседател на ПП, потвърди, че не може да се говори за партньорство с ГЕРБ. Петков отрече да има такъв възможен сценарий.

"Мисля, че няма сценарий, в който да има равновесие. Ние ще бъдем първа политическа сила. Ние сме единствените, които се обединяваме", каза той и обяви, че и двете големи земеделски формации се присъединяват към обединението. Припомняме, че ЦИК отказа обаче регистрацията, заради изпускане на крайния срок, поради което  обжалването на решението става невъзможно. Кирил Петков посочи, че вече 100 организации са подписали тяхната "Книга на каузата", а към коалицията им са се присъединили още 6 формации.

Делян Добрев: Разговори за кабинет да се водят преди изборите

Делян Добрев: Разговори за кабинет да се водят преди изборите

"Президентът Радев бързо-бързо ще раздаде мандатите"

Петков е уверен, че коалицията ПП/ДБ ще е първа политическа сила, ще състави правителство, а пък "ще бъде много скъпо за всеки, който не я подкрепи". С тази заявка Кирил Петков анонсира, че коалицията няма намерение да търси предварително подкрепа на друга политическа партия.

"Имаме нова политическа сила с претенции да получи първото място, да прекрати политическата криза и служебната злоупотреба с власт", заяви и Атанас Атанасов. По темата за напрежението при реденето на листите Петков и Атанасов откроиха единодействието в коалицията с факта, че двамата ще водят листата в 23 МИР - Петков на първо, Атанасов на второ място, но "и двамата са водачи". 

Двамата коментираха и разследването на европрокуратурата в няколко ТЕЦ-а у нас. "ТЕЦ "Брикел" ни показа отново, че имаме голям проблем с правосъдната система. Не е нормално само да разчитаме на Европрокуратурата за схемите в енергетиката и на американското правителство да ни показва, че 8 от най-корумпираните хора в Европа са у нас, а българската прокуратура само да стои там като мълчалив свидетел. Не може да разчитаме само на външните сили. Време е да сменим този модел", категоричен бе Петков.

Приоритети на новата коалиция са Шенген, влизане в еврозоната и здравна реформа. "С тази позитивна програма, вярвам, че ще сме първи.

17 партии и 7 коалиции се регистрираха за вота през април

17 партии и 7 коалиции се регистрираха за вота през април

Предизборната кампания стартита на 3 март