От БСП изразиха притеснението си за предстоящите разговори на управляващите с Газпром по повод подписването на нов договор за доставка на газ.

Трябва да се има предвид, че всяко едно непремислено изявление, всяко едно хулиганско поведение, носи своите последици, заяви лидерът на БСП Станишев на брифинг в Добрич.

По думите му управляващите трябва да заявят с какви позиции българската страна отива на разговори с Газпром.

В БСП са на мнение, че вече премиерът Борисов ще отговаря за увеличението и на цените на газ, и на топлофикациите.

Пожелавам му успех - да не допусне такова увеличение, каквото се очаква, заяви Сергей Станишев.
Според него от вчера е станало ясно, че премиерът поема отговорността за всички въпроси, свързани с енергетиката, след като практически еднолично, след диалог с ДКЕВР, обяви че увеличението на тока ще бъде с 2%.

Смущава ме, че министърът на икономиката и енергетиката не е видял доклада на ДКЕВР", отбеляза още Станишев.
Той изрази голямото безпокойство на левицата от противоречивите сигнали на управляващите за енергийните проекти.

По думите му замразяването на „Белене" потенциално носи огромни щети на България и ще се докараме до там да внасяме ток най-вероятно от Турция.

По повод актуализацията на бюджета секретарят на ИБ на НС на БСП Корнелия Нинова обяви, че между първо и второ четене Коалиция за България ще предложи намаляване на акциза на цигарите на 64 евро на 1000 къса. Ще бъде предложена и такава структура на акциза, която да стимулира българското производство.

От левицата ще предложат да се запази равнището на студентските такси за студените - държавна поръчка.
От предвидените 142 млн.лв. в борба с безработицата Коалиция за България ще настоява 100 млн.лв. да бъдат отделени за нови работни места и 42 млн.лв. за справяне с безработицата.

В сферата на здравеопазването от левицата предлагат да се размрази резервът на Здравната каса и да се отпуснат 450 млн.лв. за подкрепа на сектора.