Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна на президента Първанов мандата със структурата на бъдещия кабинет и имената на новите министри.

С това Борисов официално заявява готовността си да стане премиер на страната.

Първи за представянето на новия кабинет в президентството дойдоха председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и парламентарният шеф Цецка Цачева.
Минути след тях, малко преди 12 часа, пристигна и бъдещият премиер Бойко Борисов.

На 27 юли парламентът ще гласува следното:

15 министерства, които се поемат от:

 • МВР - Цветан Цветанов, вицепремиер
 • Финанси - Симеон Дянков, вицепремиер
 • Отбрана - Николай Младенов
 • Външно - Румяна Желева
 • Просвета - Йорданка Фандъкова
 • Икономика - Трайчо Трайков
 • Земеделие - Мирослав Найденов
 • Региони - Росен Плевнелиев
 • Социално - Тотю Младенов
 • Здравеопазване - Божидар Нанев
 • Правосъдие - Маргарита Попова
 • Транспорт - Александър Цветков
 • Спорт - Свилен Нейков
 • Култура - Вежди Рашидов
 • Екология - Нона Караджова
 • Министър без портфейл Божидар Димитров - отговаря за българите в чужбина

Бойко Борисов потвърди, че в новия кабинет ще има 15 министри и един без портфейл, както и двама вицепремиери - Симеон Дянков и Цветан Цветанов.

Структурите си променят две министерства - на транспорта и съобщенията, към което отиват информационните технологии и на икономиката и енергетиката, към което отива и туризмът.

По думите на Борисов Десислава Танева, чието име беше спрягано за министър на земеделието, се е отказала от поста, заради обществения натиск, на който е била подложена. Борисов отрече, че става въпрос за конфликт на интереси. Той коментира, че изключително лесно е съставил кабинета.

Припомняме, буквално в последния момент станаха някои рокади в бъдещия кабинет, като номинираната за земеделски министър Десислава Танева се отказа, а за министър на икономиката вместо спряганото име на Бисер Боев е решено поста да заеме енергетикът Трайчо Трайков.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов -  МВР, вицепремиер

Цветан Генчев Цветанов е бивш заместник-кмет на София и председател на ПП "ГЕРБ". Той е роден на 8 април 1965 г. в София. Цветан Цветанов е завършил задочно Националната спортна академия и има следдипломна квалификация специалност Право в УНСС.
Специализирал е противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик в Генералната дирекция на полицията в Мадрид.
Той е изкарал и курс по мениджмънт в Розуелската международна правоохранителна академия в Ню Мексико, САЩ. Изкарал е специализация и в Сикрет сървис във Вашингтон. Завършил е курсове на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност на САЩ.
От 2001 до 2005 г. полк. Цветанов бе оперативен помощник на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шеф на сектор "Ръководство на МВР". В министерството той е от 1987 г, до 14 септември 2005 г., когато Борисов подаде рапорт за напускане на ведомството. Женен е с две дъщери.


Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова - образование

Йорданка Фандъкова е родена на 12.04.1962 г. в гр. Самоков.
Завършва 35-та руска езикова гимназия - София, а след това руска филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1985 г. е учител в 73 СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" - София. От 1998 г. е директор на 73 СОУ. Има II-ри клас квалификация по бизнес - администрация,  както и задочен курс в Институт "А. С. Пушкин" в Москва.
Директор - обучител е по Програма на МОН и Френски Културен институт.; Мениджмънт в образованието по Проект на МОН, Гьоте - институт и Културком такт - Австрия (2 год. продължава в момента). Омъжена, с една дъщеря.


Трайчо Трайков
Трайчо Трайков - икономика

Трайчо Трайков е роден през 1970 година. Има икономическо образование.
Работи за енергийната фирма от 4 г.
Има професионален опит като консултат по стратегическо развитие и сливания и придобивания в различни страни в централна и източна Европа.
Специализации по контролинг, финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.
От 2006 г. е част от мениджърския екип на ЕВН-България.

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов - култура

Вежди Рашидов е български скулптор. Роден е в Димитровград. Завършил е Художествената гимназия в София. През последните години Вежди Рашидов се изявява като общественик и заема позиции по политически и социални теми.
Въпреки че е етнически турчин, той често критикува върхушката на партията Движение за права и свободи. На 30 ноември 2001 г. е арестуван за побой над полицай.
По случай петдесетата му годишнина, през май 2002 г., Рашидов е награден с орден "Стара планина". През 2006 г. той чества 30 години на професионалното си поприще. За това време е направил над 40 изложби в България и чужбина. В Кърджали бе водач на листа и мажоритарен кандидат на ПП ГЕРБ на изборите за Народно събрание проведените на 5 юли 2009 г.


Румяна Желева
Румяна Желева - външно министерство

Румяна Русева Желева е родена на 18 април 1969 г. в Нова Загора. Завършва немската гимназия в Бургас, а след това педагогика и социология в СУ „Св. Климент Охридски". През 2003 г. става доктор по социология в Otto-von-Guericke Universitat, Германия.
Желева има множество участия в международни социални проекти и проекти в областта на регионалното развитие. Десетки публикации по икономическа социология, предприемачество, корпоративна социална отговорност и индустриални отношения (от 1997 г.). Хоноруван преподавател в катедра по социология, СУ "Св. Климент Охридски" (от 2001 г.).
Научен сътрудник в секция "Социология на труда и социалната политика", Институт по социология на Българска академия на науките (от 2005 г.). Гост -преподавател е по европейски изследвания, Университет Магдебург, Германия (2007 г.). Румяна Желева е настоящ евродепутат и зам.-председател на ПГ на ЕНП в европарламента.


Божидар Нанев
Божидар Нанев - здравеопазване

Божидар Нанев е настоящ председател на Българския лекарски съюз. Роден е на 19 януари 1963 г. в Димитровград. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия.
В момента е хирург в Клиниката по гръдна хирургия и Сектор по детска хирургия в Университетската многопрофилна болница във Варна.
Хонорован асистент е по детска хирургия към Катедрата по обща и оперативна хирургия, анестезиология и интензивно лечение в МУ - Варна. Хирург е на граждански договор в хирургичната болница "Проф. Темелков" във Варна.
Член е на Българско хирургично дружество, Българската асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, Българското научно дружество по детска хирургия. От 2005 до 2008 г. е член на Комисията по професионална етика на варненската колегия, а от 2008 година е председател на Управителния съвет на районната колегия на БЛС във Варна. Владее френски, английски и руски език.


Александър Цветков
Александър Цветков - транспорт

Александър Светославов Цветков е роден на 26 август 1967г. в Плевен. Женен е, с 2 деца. Завършил е 9 френска езикова гимназия в София.
Магистър е по „Международни икономически отношения" от УНСС, както и по „Транспортно строителство" от ВИАС.
Зам.-кмет на Столичната община, направление "Транспорт и транспортни комуникации", Участва в съвета на директорите на „Паркинги и гаражи" ЕАД.
Между 2001 - 2005г. е началник отдел в Изпълнителна агенция „Пътища". Владее английски, френски и руски език.


Маргарита Попова

Маргарита Попова - правосъдие

Маргарита Попова е прокурор от 1990 г. Ръководител е на Софийска окръжна прокуратура в продължение на 9 години до 2004 г., когато бившият главен прокурор Никола Филчев я отстранява без мотиви.
Преподавател е в Националния институт на правосъдието, където обучава младши прокурори.
Говорител е на главния прокурор Борис Велчев и ръководител на звеното за борба със злоупотребите с европейски фондове.


Николай Младенов
Николай Младенов - отбрана

Завършва Международни отношения в УНСС, след което получава магистърска степен по военни науки от лондонския Кралски колеж. Между 1996 и 1998 г. е програмен директор на фондация "Отворено общество". През 1999 основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001. Депутат от ОДС в 39-ото Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002, заместник председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност.
През 2002 е избран за член на НИС на СДС, а по-късно е назначен от тогавашния председател на сините Надежда Михайлова за говорител на партията. От 2004 е на поста заместник-председател на СДС, който напуска през 2005 г Между 2005 - 2007 година работи като консултант на Световната банка. През 2006 е съветник към комисиите по отбрана и външна политика на Иракския парламент. През 2007 година става евродепутат от листата на ГЕРБ.


Нона Караджова
Нона Караджова - министър на екологията

Нона Караджова е дългогодишен и утвърден екоексперт. Караджова е добре позната и в Брюксел като водеща преговорите по глава "Околна среда" в процеса на присъединяване на България към ЕС.
Нона Караджова бе директор на Дирекция "Стратегия, европейска интеграция и международно сътрудничество" в екоминистерството по време на кабинетите на ОДС и на НДСВ.
С идването на последния кабинет на тройната коалиция тя, както и много други от шефовете на дирекции в министерството, не успя да се сработи с екипа на Джевдет Чакъров и стана консултант на Министерския съвет в областта на екологията.


Мирослав Найденов
Мирослав Найденов - земеделие

Мирослав Найденов е ръководител на експертната група по земеделие в ГЕРБ.
По професия е ветеринарен лекар. Работил е като главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба към Министерството на земеделието.
Има опит и като частно практикуващ лекар, и като администратор.
Последните две години е директор на общинската фирма "Екоравновесие".

Симеон Дянков
Симеон Дянков - финанси

Симеон Дянков е председател на икономическата група на ПП ГЕРБ. Завършва Гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф I" - гр. Ловеч, а по-късно следва в УНСС. Получава степен доктор на икономическите науки от Мичиганския университет.
През 1995 г. постъпва на работа в Световната банка. Изпълнява длъжността директор на научен център по икономика в Харвард.
Работи по страните, най-застрашени от кризата в световен мащаб.
Класиран е в топ 100 на най-цитираните икономисти в света. Женен е за американка, от която има двама сина.


Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев - регионално развитие

Плевнелиев е завършил Техническия университет в София през 1989 година. Той е основател и управител на компаниите от групата Lindner в България, които са сред водещите участници на строителния пазар. Преди да оглави представителството на компанията у нас, той е работил 8 години за базираната в Германия централа на компанията. Под негово ръководство е изграден един от емблематичните бизнес паркове - този в столичния квартал „Младост" 4.
Към момента Росен Плевнелиев е главен директор на Residential Park Sofia ООД и на Lindner Immobilien Management EOOД. Член на Борда на директорите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), с която ГЕРБ подписа предизборно споразумение, и управител на Бизнес парк София.


Божидар Димитров
Божидар Димитров - министър без портфейл, отговаря за българите в чужбина

Божидар Димитров Стоянов е известен български историк, доктор по история. Роден в Созопол в семейство на бежанци от Източна Тракия. През декември 1994 г. е назначен за директор на Националния исторически музей (НИМ). Като директор на Национален исторически музей, през 1997-1998 г., има задочен конфликт с президента на Република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска". През лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова. В началото на 1998 се прави опит да бъде забъркан в секс скандал заради негово интервю от 1995 г. Работи като журналист на свободна практика в Бургас и София през периода 1998 - 2001 г. Върнат е на поста директор на НИМ през октомври 2001 г. Два пъти е бил в листите за народни представители на БСП - в окръзи Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 г. От 2002 г. е водещ на телевизионното предаване „Памет българска". През юни 2009 г. Комисията по досиетата установява, че е сътрудничил на бившата Държавна сигурност в качеството си на агент. Преди Парламентарните избори в България през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ.

Тотю Младенов
Тотю Младенов

Тотю Младенов е роден на 19.06.1964 г. в гр. Враца. Завършва начално образование в училище св. св. "Софроний Врачански", гр. Враца, основно образование в училище "В. Кънчев";, гр. Враца и средно-специално образование в строителен техникум "Г. С. Раковски"; гр. Враца през 1983 г., с отличие, специалност строителен техник. Висше образование завършва във Висш институт по архитектура и строителство, гр. София. През 1990 г. е дипломиран строителен инженер, специалност "Водоснабдяване и канализация".
От 1990 до 1991 година работи в строителна фирма в гр. Враца като проектант. От есента на 1991 г. работи като координатор в Синдикалния регионален съвет на КТ "Подкрепа" във Враца, а от 1992 г. е избран за негов председател.През 1995 г. заема поста конфедерален секретар по информационната политика на КТ "Подкрепа". От 15 март 2002 година е изпълнителен директор на ИА "Главна инспекция по труда". От януари 1997 г. до март 2002 г. е избран за конфедерален секретар на КТ "Подкрепа" - София по социалната политика и отговаря за цялостната социална политика на синдиката.Младенов има специализации в САЩ, Полша, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Гърция, Аржентина и Чили в областта на пенсионно-осигурителните системи, на осигуряването срещу трудови злополуки и професионални заболявания, на осигуряването срещу безработица, пазара на труда, квалификацията и преквалификацията.
Участва като представител на КТ "Подкрепа" в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и в парламентарната Комисия по социална политика, бил е заместник председател на Националния съвет по условия на труд от квотата на работниците и служителите и председател на Надзорния съвет на Националната служба по заетостта от квотата на работниците и служителите.
През 2007 г.-ма година печели кметските избори  във Враца, като кандидатурата му е издигната от ГЕРБ.


Свилен Нейков
Свилен Нейков - министър на спорта

Свилен Нейков е многократен шампион по гребане и треньор номер 1 за 2008 г. Той е треньор и съпруг на олимпийския шампион по гребане от Пекин Румяна Нейкова. Роден е на 14 декември 1964 във Варна. Главен асистент в НСА. Ръководи упражнения по "Основи на спортната тренировка". Многократен шампион на България и Балканите по гребане, финалист на Световните първенства - 1989, 1990 г., Студентски световен шампион на Универсиада 1989 г. - Дунсбург Германия Селекционер на националния отбор по гребане - класиране на Финали на Световни първенства, призова тройка на състезания за Световната купа, бронзов медал от Световното първенство 1999 г. и Олимпийска квота за Олимпиада 2000 г. в Сидни.