Остра критика, но и протегната ръка - поне по темата за предоставяне на оръжия за Украйна, изрази експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията си. Повод за нея бе все още невзетото решение по темата и произтеклата от това поредна порция напрежение в управляващата четворна коалиция.

"Ние предлагаме веднага - 59 депутата. 57, защото двама са с ковид, няма да гласуват. Ей сега - събират ги отново и приключва темата", изрази готовност за диалогичност Борисов.

Попитан от News.bg дали от ГЕРБ биха подкрепили компромисната дефиниция, записана в приетото от Външна комисия в НС проекторешение - "техническа", а не "военна" помощ, Борисов бе уклончив. "Не мога да разбера какво значи "техническа помощ" или "защитни средства". И кондомите са защитни средства. Ние ясно казваме. Външният министър на Украйна, Дмитро Кулеба казва ясно какво иска. Ония шикалкавят, едните заради пропуските, другите заради проатлантическите. Как да го обясня на по-разбираем език?"

И попита - защо кабинета изведнъж поискал важните решения да ги взима парламента. И отговори - защото не Петков не иска да носи отговорност. "Когато трябва да сме проруски - Корнелия Нинова излиза напред, когато трябва да сме проамерикански - "Да,България", когато става въпрос за Северна Македония - "Има такъв народ"..."

Брифингът на Борисов започна с цитати от днешния фейсбук пост на премиера Петков по темата, последвани от оборвания на опорните, според лидера на ГЕРБ, точки. "За какви червени линии говори, то всичко вече е червено, не се виждат линиите".

Кулеба в Народното събрание: Тези, които не ни помагат днес, помагат на Русия

Кулеба в Народното събрание: Тези, които не ни помагат днес, помагат на Русия

Правителството и парламента на България знаят перфектно какво иска Украйна

Бившият премиер се възмути и от това, че при днешното си посещение в Народното събрание външният министър на Украйна Дмитри Кулеба не е бил поканен да говори в пленарната зала, както предложиха от ГЕРБ.

"Били сме пратили жилетки и каски. 3-4 дена г-н Кулеба се върти като сираче из парламента и накрая и накрая отговори на Кирил Петков - "важно е да имаш жилетки и каски, но, хора, нека бъдем сериозни (той счита, че нашия премиер не е сериозен). Ако имаш бронежилетка без оръжие. По този начин от ваша гледна точка (на Кирил Петков) вие искате да умрем защитени", остър бе Борисов. "Нещо повече - той стоеше в килера, в коридора, в кулоара, а не приеха нашето предложение да влезе в зала да говори пред депутатите, да се опита да ги убеди. Това дали е прав, дали не, няма значение."

"В същото време тези хубавци си гласуваха 10 дена ваканция и си заминаха. Не включиха нито офшорките, нито Украйна, нито тока, нито каквито и да е цени. Отидоха да си почиват със скъпо платените от данъкоплатеца нови БМВ-та седма серия. Вместо да ходят пеша. За три месеца вече и джипките не им харесват, станаха на 15 години. Седма серия", не пропусна да коментира и автопарка на новата власт Борисов.

България изнася тройно повече оръжия през последните 20 дни, отколкото преди, посочи на свой ред депутатът Христо Гаджев. "Да не мислите, че руснаците не знаят това", попита реторично лидерът на ГЕРБ.

От ИТН учудени защо помощта за Украйна все още не се обсъжда

От ИТН учудени защо помощта за Украйна все още не се обсъжда

Балабанов зове за единство по въпроса с помощта за Украйна, но без конкретна позиция

Бойко Борисов бе категоричен - належащо е предложението да бъде прието, а опасенията, че коалицията ще се разпадне заради това, са неоснователни. "Стига се въртолиха, ставаме 160 депутата, ако бяха вкарали днес това решение. Какви червени линии? Кой ще напусне, г-н Петков, обръщам се към теб, тази сладка коалиция на постове, БМВ-та и облаги?"

"Първият, който нарече Путин агресор, бях аз. И няма как иначе да наречеш човек, който напада с танкове, артилерия, самолети, суверенна държава и загиват цивилни хора. Това е агресия и Путин е агресор", изтъкна още председателят на най-голямата опозиционна партия.