Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на базите, ученията и отбранителната мощ, с тях правим и неща за археологията, културата и историята.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Пловдив, където посети Епископската базилика на Филипопол.

Премиерът изрази благодарност към Фондация "Америка за България", която съвместно с правителството и общината работи по мащабния и оригинален проект за реставрация и социализация на базиликата.

Пловдив е от "живите градове", легнал върху такава история и хората ще имат все повече възможности да я виждат, ще идват повече туристи, отбеляза министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира върху сериозната подкрепа, която правителството оказва за разкриването и съхраняването на уникални археологически обекти в България. Според министър-председателя, по модела на Гърция и Италия страната ни може да има редица ползи от промотирането на археологическото си богатство.

В Пловдив министър-председателят Борисов посети и новата галерия на улица "Гладстон". Строежът на галерията приключи в края на август, а в началото на септември в нея беше открита първата изложба.

Строителството на изложбената зала продължи близо година, като стойността на проекта е 4,2 млн. лв. От тях 3,5 млн. лв. са отпуснати от държавата във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

По време на откриването на 75-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив, премиерът подчерта, че всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на държавата.

"Уверено вървим към чакалнята на еврозоната. Ръстът на икономиката е 3,5 процента", посочи той. 

Министър-председателят Борисов изтъкна още, че държавата прави всичко, което зависи от нея за икономическия просперитет. Премиерът акцентира специално върху необходимостта да се подкрепят иновациите и да се откриват нови работни места във високотехнологичните сектори.