Успяхме да намерим сравнително добър баланс, който от една страна да защити Гърция и Кипър, а от друга - да даде възможност до декември на Турция да предприеме действия за задълбочаване на сътрудничеството, а не да се отива на санкции.

Това изтъкна премиерът Бойко Борисов пред медиите преди началото на втория ден от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от МС. Във втория ден лидерите на ЕС обсъждат укрепването на единния пазар и ускоряване на цифровата трансформация.

ЕС заплаши Турция със санкции

ЕС заплаши Турция със санкции

Според Ердоган ЕС е неефективен

Той благодари за работата, свършена през последните седмици от канцлера Ангела Меркел и Германското председателство, от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел за балансиране на ситуацията.

"Министър-председателят изтъкна, че евролидерите са излезли с позиция за преминаване към диалог и прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. "Що се касае за Беларус сме категорични, че Европейската комисия трябва да се подготви с финансов и икономически план за демократичното развитие в страната", каза Борисов.

На заседанието на Съвета е обсъдено и отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Заседанието на Европейския съвет продължава с обсъждане на търговските отношения с Китай. Целта е стратегическа автономност в рамките на единния пазар на ЕС.

"Продължавам да считам, че ние относно цялостното медицинско оборудване - включително ваксини, лекарства и болнично оборудване, трябва да бъдем автономни като ЕС от вноса от трети държави, още повече ако имаме по-трудни политически отношения с тях", каза Бойко Борисов.

Той изтъкна готовността на България да се включи със снабдяването на предпазни средства - облекла, маски, шлемове, респиратори. Още в началото на пандемията на COVID-19 страната ни успя да реорганизира индустрията си в тази посока.

По-рано Борисов проведе среща с президента на Европейската народна партия Доналд Туск.