Европейският съюз заплаши да наложи санкции на Турция на фона на обтегнатите отношения с Анкара заради сондажите в Източното Средиземноморие и намесата на турците в регионални конфликти, информира "Дойче веле".

"Искаме положителни и конструктивни отношения с Турция, това също е в много голям интерес на Анкара", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след срещата на евролидерите.

НАТО създаде военен механизъм за разрешаване на конфликта между Гърция и Турция

НАТО създаде военен механизъм за разрешаване на конфликта между Гърция и Турция

Столтенберг: Двете са ценни съюзници в НАТО

"Но ние ще работим върху това само ако провокациите и натискът бъдат прекратени. От този момент очакваме Турция да се въздържа от едностранни действия", подчерта тя.

"В случай Анкара поднови тези действия, ЕС ще използва всичките си налични инструменти и опции. Имаме инструменти, които можем веднага да приложим", закани се Фон дер Лайен.

По-рано австрийският канцлер Себастиан Курц призова за прекратяване на преговорите за еврочленство с Турция и налагане на санкции.

ДПА съобщава, позовавайки се на съвместна декларация, че ако Анкара прекрати провокативните действия, Брюксел ще стартира положителен политически дневен ред ЕС-Турция.

Курц поиска санкции срещу Турция, а Меркел - конструктивен диалог

Курц поиска санкции срещу Турция, а Меркел - конструктивен диалог

Ние не сме слаби и не трябва да позволяваме на Ердоган

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че евролидерите са подкрепили два подхода - стимулиране на отношенията с Турция и сдържане. Първият включва модернизация на митническия съюз, по-тесни търговски връзки и подобряване на споразумението за миграцията между ЕС и Турция.

Ние внимателно ще следим ситуацията седмица след седмица, каза Мишел.

Междувременно по време на реч пред турския парламент президентът Реджеп Ердоган описа операциите на страната в Източното Средиземноморие като най-важната "военноморска битка през последните няколко века".

Макрон обвини Турция в изпращане на сирийски наемници в Нагорни Карабах
Обновена

Макрон обвини Турция в изпращане на сирийски наемници в Нагорни Карабах

Франция: Путин и Макрон са загрижени от изпращането на сирийски наемници

Според него ЕС е неефективна и незначителна структура, която се е превърнала в "роб на надутите" Гърция и Кипър. Иначе Ердоган се ангажира да участва в диалог за разрешаване на споровете.