Канцлерът на Австрия Себастиан Курц зае твърда позиция срещу Турция. Той призова ЕС да наложи своите "червени линии" срещу турския лидер Реджеп Ердоган, които да включват прекратяване на разговорите за еврочленство с Анкара и налагане на санкции, информира "Политико".

САЩ с опит да помирят Гърция и Турция

САЩ с опит да помирят Гърция и Турция

Вашингтон "категорично" подкрепя диалога между Гърция и Турция

"Трябва ли да позволим да паднем на колене, трябва ли да реагираме слабо или трябва да покажем невероятната сила, която ЕС притежава", попита Курц на пресконференция преди срещата на върха на ЕС.

"Ние не сме слаби и не трябва да позволяваме на Ердоган да ни поставя в такава позиция", добави той.

Според него нетърпимо е отношението на Турция към журналистите, дисидентите и опозиционните политици. Той също обвини страната в използването на мигрантите като оръжие срещу ЕС, а по отношение на сондажите в Източното Средиземноморие, той заяви, че са "нарушение на международното право".

"Ние смятаме, че е необходимо ЕС да не обръща поглед, а да реагира ясно. Най-накрая се нуждаем от ясни действия, ясна реакция на този подход. ЕС трябва да покаже ясно "червените линии" на Ердоган", които трябва да включват прекратяване на преговорите за еврочленство и налагане на санкции, каза Курц.

Опитът ни през последната година показва, че ако не реагираме, турското поведение не води до подобрение, убеден е австрийският канцлер.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел намекна, че на този етап не трябва да се налагат санкции на Турция.

Ще посоча, че нашите отношения с Турция са много комплексни и че ЕС има голям интерес в развиването на конструктивни отношения с Турция въпреки всички затруднения, каза тя преди срещата на върха и добави: Ние сме партньори в НАТО и ние зависим един от друг що се отнася до миграцията.

Разбира се, ние трябва да разрешим напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море, за мен дипломацията играе важна роля тук, смята Меркел.

Тя отделно заяви, че ЕС трябва да ускори преговорите с Китай за инвестициите.

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че провокациите на Турция трябва да престанат.

"Едно нещо е сигурно: турските провокации, дали се проявяват чрез едностранни действия, или крайна риторика, повече не могат да бъдат толерирани", категоричен той.