България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Между нашите две страни е установен устойчив политически диалог на всички равнища. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща в Министерския съвет с извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа.

Премиерът поздрави Херо Мустафа за назначаването й като посланик в София.

Той изтъкна доброто взаимодействие, което България и САЩ имат в областта на сигурността и отбраната - по двустранна линия и в рамките на НАТО.

По думи на Борисов както настоящата президентска администрация на САЩ, така и българското правителство отдават голямо значение на изпълнението на ангажимента от Срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за увеличаване на разходите за отбрана.

Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа пристигна у нас със семейството си

Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа пристигна у нас със семейството си

Вчера тя положи клетва…

Според премиера България на практика е постигнала тази евроатлантическа цел с договорите за доставка на самолетите Ф-16 Блок 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

На срещата Борисов Борисов акцентира върху потенциала за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ и в други области, като енергийна сигурност, развитие на високите технологии, образование, наука и култура.

Той изрази мнение, че сътрудничеството между България и САЩ за развитието на контактите между хората е особено важно и за целта двете страни имат различни програми и инициативи за разширяване на обмена сред студенти, учени и представители на бизнеса.

Борисов подчерта и че през последните години броят на американските туристи у нас нараства.

В рамките на разговора той се запозна с основните приоритети на Посолството на САЩ при посланик Херо Мустафа.