Гарантирам, че кабинетът ще осигури финансов ресурс до ноември догодина, за да преминем през кризата и да има стабилност. Продължаваме да работим върху мерките, за да помагаме на хората, изтъкна Борисов.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в страницата си във "фейсбук".

Той посочи, че депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще внесат изменения между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет.

Промените предвиждат:

  • 237 млн. лв. за добавки към възнагражденията на медиците. От 1 януари до края на 2021 г. лекарите ще получават допълнителни 600 лв. към заплатите си, сестрите - 360 лв., а санитарите - 120 лв. Мярката ще засегне близо 50 000 медици.
  • 15% ръст на заплатите на служителите в системата на МВР. Това ще струва 231 млн. лв. и обхваща 48 000 души.
  • Допълнителни 143 млн. лв. за отпадане на подоходния критерий за детските надбавки. Родителите на 710 хиляди деца ще получат семейни добавки по следния начин: за едно дете - 50 лева, за две деца - 110 лева, за три деца - 165 лева, за 4 и повече деца - 185 лева.

С 15% увеличават заплатите на полицаи и пожарникари

С 15% увеличават заплатите на полицаи и пожарникари

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2021 г.

Борисов подчерта, че не приема оценки от човек, който е нарушил изричните препоръки на ген. Мутафчийски учението на "Корен" да не се провежда.

ВМА е пълна с военни и продължава да ми се размахва юмрук - с какво право, запита премиерът. Той също можел да отговори подобаващо, но това нямало да помогне на държавата.

Редовните избори наближават, тогава ще си премерим възможностите и ще стане ясна оценката на хората, добави премиерът. 

Той изрази съжаление, че президентът Радев продължава да разединява нацията. 

Сезонът не е подходящ за полеви болници, предупреди военният министър

Сезонът не е подходящ за полеви болници, предупреди военният министър

Вместо да приказваме по кръчмите и да коментираме докторите, да станем доброволци

Припомняме, че Красимир Карачаков заяви, че е изключително доволен от проведените учения в българската армия и подготовката не търпи отлагане, макар и в пандемична обстановка. Едно учение се подготвя в продължение на месеци, специално това в Корен - половин година. В рамките на ученията се взимат и спазват всички мерки.

"Не можем да изоставим подготовката на армията. По принцип екстремна и опасна професия, много различна от тази на коментиращия по кафенетата. А и представете си какво би станало при една война, ако няма учения и армията не е в готовност", коментира Каракачанов