Ситуацията в здравната система е действително сериозна. Българската армия има готовност да се включи, но това става със заповед и след решение на Министерски съвет, обясни в студиото на БиТиВи военният министър Красимир Каракачанов.

Помощта може да е транспортна и с разгръщане на полеви болници, макар че сезонът за това не е много подходящ. Също така могат да се използват санаториумите и хотелите. Основният въпрос обаче е в недостига на персонал, който да се грижи за болните. ВМА вече е открило ново отделение за болни от коронавирус, а директорът Венцислав Мутафчийски заявил, че и военният министър да се разболее и влоши не би имал къде да го приеме.

Каракачанов призова вместо да приказваме по кръчмите и да коментираме докторите, гражданите да се включат като доброволци.

Красимир Карачаков заяви, че е изключително доволен от проведените учения в българската армия и подготовката не търпи отлагане, макар и в пандемична обстановка. Едно учение се подготвя в продължение на месеци, специално това в Корен - половин година. В рамките на ученията се взимат и спазват всички мерки. "Не можем да изоставим подготовката на армията. По принцип екстремна и опасна професия, много различна от тази на коментиращия по кафенетата. А и представете си как би станало при една война, ако няма учения и армията не е в готовност", коментира Каракачанов.

На въпрос дали ще купуваме още изтребители, военният министър заяви, че договорът, а и така е гласувано в Народното събрание, е за два етапа. Кога точно ще бъде вторият етап ще реши най-вероятно следващото правителство, обясни военният министър.

Първите осем самолета се строят и няма изоставане в графика, увери Каракачанов и се противопостави на твърденията, че се взимат кредити, за да се купуват изтребители, като абсолютна лъжа. Кредити се взимат за социални дейности, за пенсионерите и за подпомагане на бизнеса в кризата, посочи Каракачанов.