Премиерът Бойко Борисов притеснен от инспекцията на строежа на новия корпус на УНСС, заради който ръководството на ВУЗ-а предупреди, че учебното заведение е пред фалит.

"Нали няма да падне нещо", попита той, встъпвайки в рамките на строежа.

След това министър-председателят се зае да успокои напрегнатите да го запишат журналисти. Защо сте толкова нервни, бе, попита Борисов и ги увери, че "ей сега ще организираме всичко". Страх ме е да не се контузите, загрижи се той за журналистките.

Давайте, сега да чуем проблема, аз го знам, но целта е да го решаваме, подкани той ръководството на УНСС да разкаже драмата с построяването на новия корпус на УНСС. Професор Стати Статев благодари на премиера, че е откликнал. Новият корпус може да поеме 2000 студенти. 4,5 милиона лева е безвъзмездна европейска помощ.

"Моля за помощта на цялата държава, тъй като това е национален обект", заяви обаче ректорът на УНСС. 

Правителството отива на място за фалита в УНСС

Правителството отива на място за фалита в УНСС

Ще присъстват представители на три министерства

Статев иска дори догодина, за 100 юбилей на университета, Борисов да открие новия корпус вече завършен. Спорът е между МФ и УНСС.

Спор обаче няма - бе категоричната позиция на финансист номер едно Владислав Горанов. Още през 2016 е взето решение да се изгради корпуса. Има ангажимент от ведомството да помогне със 7, 5 милиона лева, но заради проблеми със строежа се е наложила 10% финансова корекция. Вече има финансова санкция от управляващия орган заради начина на провеждане на обществената поръчка, стана ясно от думите на Горанов.

Имало писмо, че УНСС ще си осигури парите. Преговорите са как ще се покрие финансовата корекция и от къде ще се вземат необходимите допълнителни средства. От тук нататък много прецизно трябва да се управлява този процес, категоричен е Горанов. Той се заяде, че българските граждани ще платят финансовата корекция. Министърът изтъкна и че 7,5 милиона лева няма да са достатъчни.

Не може да се дават милиарди за образование, посочи премиерът, но и допълни, че не може да оставят този строеж да стои като "паметник на културата". Ако ги оставил да спорят университет и институции, корпусът нямало да бъде завършен.

Не един, не два, не двайсет обекта съм завършил, отсече Бойко Борисов и поясни, че този спор не му е приятен.

УНСС настоява за допълнителни 10 млн. лв. за новия си корпус

УНСС настоява за допълнителни 10 млн. лв. за новия си корпус

Според Министерството на финансите обаче предвидените в проекта средства не са усвоени

Във вторник ще има заседание на МС и ще бъде взето решение за държавните средства за строежа.

"Не ми се иска да го оставим като паметник", подчерта Борисов. Все пак не трябвало да е правило това, което днес се случвало, а именно държавата да се намесва. Държавата си работи перфектно, смята обаче министър-председателят. Той цитира и първия си финансов министър Симеон Дянков. Трябва ли да се дрънкаме или джанкаме с университета, пита Бойко Борисов. Той се надява повече подобни случаи да няма. Иначе премиерът не иска да дава констатации кой е виновен за създалата се ситуация.

"Сядайте, коригирайте грешките и давайте напред", заръча още министър-председателят. Не съм дошъл тука да съдя, дошъл съм като български родител, сподели той.

Припомняме, че в отворено писмо висшето учебно заведение сигнализира, че е заплашен от фактическа неплатежоспособност. УНСС настоява държава да поеме ангажимента си и да осигури допълнителни на 10 млн. лв. за новия корпус на университета.

Министерството на финансите реагира и изпрати позицията си до медиите, в която потвърждава поетия анагжимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв.

Това обаче щяло да стане едва след усвояване на ресурса по Оперативна програма "Региони в растеж" и до размера на проекта съгласно основния договор.

На Министерски съвет вчера беше решено, че правителството ще посети на място университета, за да се запознае с проблема.