Премиерът Борисов не пропусна да критикува представителите на E.ON и Siemens по време на работния си обяд с членове на германо-българската индустрилано-търговска камара.

Боряна Попова, представител на Siemens, заяви че фирмата държи на добрите си отношения с кабинета.

"12 000 документа за самоличност към момента са издадени. Siemens не е обиден на правителството", изтъкна Попова.

Бойко Борисов репликира: „Има си хас вие да се обидите. Ние тогава какво да кажем".

„Критиките ви бяха основателни", призна Попова.

Тя посочи, че се работи изключително активно, за да се предотвратят проблемите с издаването на българските документи.

Тук премиерът се оплака пред представителите на камарата, че в продължение на един месец всяка вечер, около 21.00 часа, Цветан Цветанов му е пращал sms за това колко документи са направени.

Борисов коментира и репортаж по телевизията, който гледал. Пред 6-то РПУ в столицата хората, чакащи за документи „се избивали за една тетрадка" и както посочи Борисов - "най-мекото, което правили било да псуват правителството". „А аз нямам никаква вина за това", обясни министър-председателят.

Той се обърна към Попова с думите : „Иди ти там и кажи на хората: „аз съм тази, която донесе тази техника, да видиш какво ще ти кажат".

Смятам, че към момента положението е овладяно от наша страна", опита да се оправдае Попова и допълни: „На ваше разположение сме".

Тя каза още, че когато отишла да си извади нови документи за самоличност, е обслужена за 10 минути.

„Госпожо, аз ако отида сигурно и за 5 минути ще ме обслужат", отговори Борисов.

От критиките на премиера не се спасиха и представителите на E.ON, участвали в обяда. Борисов посочи, че ДКЕВР е виновна за недобрия контрол върху ЕРП-тата. Той предположи, че е допуснат умишлен пропуск в закона, за да може аутсорсната дейност да не е под контрола на регулатора.

Борисов предупреди елразпределителните фирми да спазват правилата или „да отидат там, където ще ги търпят".

„Може още един ден да съм премиер, но аз няма да ги търпя", категоричен бе той.

До седмица проверките на ЕРП-тата ще приключат и Борисов обеща лично да се срещне с техните ръководства, за да обсъдят резултатите.

„Надявам се немският бизнес да не ми се сърди", каза още премиерът и допълни: „Моите уважения към вас, но българите са ми по-мили".

Ако искате обяд всеки ден, аз ще ви го давам в 12.30 часа, подчерта Борисов, визирайки началния час на днешния делови обяд.

„Германия за нас е пример", каза още той, но според него немският бизнес трябва да бъде коректен.

Като пример за добрите българо-германски отношения той представи цял график до края на годината за височайшите визити на немски политици у нас. Последното посещение от тази величина ще е на 12 октомври, когато лично Ангела Меркел идва в България.

Премиерът коментира още, че в момента се води сериозна дискусия между различни ведомства във връзка със забраната за осъществяване на проекти за ВЕИ върху земеделска земя.

„Ние подкрепяме изграждането на ВЕИ, но искаме да си запазим земеделската земя", посочи още Борисов.

Той изтъкна, че предложените досега проекти за ВЕИ са върху най-плодородните български земи и заяви: „Опитваме се да намерим баланс".

Транспортният бизнес също прояви интерес за мерките, които предприема правителството, за да стимулира сектора в условията на криза.

В тази връзка Борисов посочи, че до 2 г. ще бъде изградена система за електронно отчитане на автомобилите по границите и това частично ще облекчи транспортния бизнес от плащането на такси.