Посещението на Българската правителствена делегация в Кралство Саудитска Арабия приключи, очакваме премиерът и министрите да се завърнат на родна земя.

Борисов определи Саудитска Арабия като перспективен външноикономически партньор на нашата страна. Договорено бе създаването на работни групи, които да разгледат възможностите за сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Във връзка с инцидента, при който Самолетът Aibus на авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална среща в Саудитска Арабия, не бе допуснат да прелети над територията на Иран, News.bg се опита да разбера дали на връщане всичко е организирано и от къде би трябвало да прелети правителственият самолет. 

Правителственият самолет не е допуснат да прелети над Иран

Правителственият самолет не е допуснат да прелети над Иран

Извикан в МВнР е временно управляващият иранското посолство у нас

Опитахме да разберем уточнен ли е маршрутът, дали ще прелети над Иран и кога е уточнен. От МВнР уточниха, че тъй като делегацията се води от министър председателя, то тази информация би могла да се получи от Министерски съвет. Като правителствена делегация, маршрутът вероятно не може да бъде съобщен предварително от съображения за сигурност и екипът на News.bg не успя да разбере тази информация от МС.

Според информацията, която имаме, сутринта правителственият самолет е прелетял от военна авиобаза до международното летище на Рияд.

Снимка 326547

Източник: flightaware

Конкретни действия за засилване на практическото сътрудничество между Република България и Кралство Саудитска Арабия набелязаха външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Адел бин Ахмед Ал-Джубейр. "На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал. Разбрахме се у нас да дойде бизнес делегация, за да видят възможностите за инвестиции", заяви вицепремиерът Захариева.

Проследявайки движението на българският правителствен самолет, към момента се намират над Турция и са прелетяли над Иран.

Снимка 326546

Източник: radarbox24

Пожелаваме си успешен полет и бъдещи инвестиции в България във всички важни за икономиката ни сектори. 

Иран отрича да не е пускал самолета на Борисов

Иран отрича да не е пускал самолета на Борисов

Въздушното пространство на Иран винаги е отворено за самолетите на приятелски държави като България