Самолетът Aibus на авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална среща в Саудитска Арабия, не бе допуснат да прелети над територията на Иран.
Това е наложило връщане към Турция и преминаване над територията на Ирак. Разрешението за преминаване през въздушното пространство на Ирак е получено със съдействието на турските власти.

Техническо недоразумение - затвореното небе на Иран за Борисов

Техническо недоразумение - затвореното небе на Иран за Борисов

Временно управляващият на посолството на Иран в София Хасан Дотаги изрази дълбоко съжаление във връзка със случая

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Рияд.
По думите й полученият отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас. 

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане, още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни.

Борисов пристигна в Рияд за среща с краля на Саудитска Арабия

Борисов пристигна в Рияд за среща с краля на Саудитска Арабия

Очаква се да бъдат подписани три междуправителствени споразумения

От правителствената пресслужба съобщиха вчера, че министър-председателят Бойко Борисов е пристигнал в Рияд. Това е първото посещение на най-високо равнище в историята на дипломатическите отношения между България и Кралство Саудитска Арабия.

На Кралския терминал на международното летище "Крал Халид" той е бил посрещнат от емира на Рияд Файсал бин Бандар Ал-Сауд и от министъра на околната среда, водите и земеделието Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли.

Маршрутът, по който правителственият самолет е минал, е известен. Самолетът е направил рязък завой близо до границата на Иран. 

Снимка 326247

Източник: flightaware