Премиерът Бойко Борисов пристигна в Рияд на първото посещение на най-високо равнище в историята на дипломатическите отношения между България и кралство Саудитска Арабия, съобщиха от правителствената пресслужба.

В саудитската столица българският министър-председател ще разговаря с крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд. По-късно Бойко Борисов ще се срещне и с министъра на външните работи на Адел ал Джубейр и с министъра на енергетиката, индустрията и минералните ресурси Халид ал Фалих.

Почетен гост по време на визитата е експремиерът Симеон Сакскобургготски.

Борисов и българската делегация бяха посрещнати на Кралския терминал на международното летище "Крал Халид" от емира на Рияд - Файсал бин Бандар ал Сауд, и от министъра на околната среда, водите и земеделието Абдурахман Абдул Мохсен ал Фадли.

Нов престолонаследник след рокади в кралската фамилия в Саудитска Арабия

Нов престолонаследник след рокади в кралската фамилия в Саудитска Арабия

Той посочи 31-годишния си син Мохамед бин Салман

Целта на визитата е засилването на икономическото и търговското сътрудничество между двете страни. Ще бъдат обсъдени въпроси в ключови сфери като сигурност, енергетика, търговия, транспорт, туризъм.

В официалната делегация, придружаваща Борисов, са вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Очаква се да бъдат подписани три междуправителствени документа за сътрудничество - в областта на земеделието, за създаване на смесена комисия и за избягване на двойното данъчно облагане.