Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември 2017 г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрут София-Рияд, бе обсъден днес обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги.

Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години.

Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение.

В прессъобщение до редакцията на news.bg от иранското посолство у нас обявиха, че Техеран е издал "необходимото разрешение на 09 ноември 2017 г., но поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществено".

Посолството подчертава "отличната воля на властите" на Иран за продължаване на развиващите се отношения с двете страни.

Правителственият самолет не е допуснат да прелети над Иран

Правителственият самолет не е допуснат да прелети над Иран

Извикан в МВнР е временно управляващият иранското посолство у нас

Припомняме, самолетът Aibus на авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална среща в Саудитска Арабия, не бе допуснат да прелети над територията на Иран.

Това е наложило връщане към Турция и преминаване над територията на Ирак. Разрешението за преминаване през въздушното пространство на Ирак е получено със съдействието на турските власти.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Рияд.

По думите й полученият отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

Снимка 326386

Източник: Посолство на Иран