Посолството на Ислямска република Иран в София, чрез изявление на Бахрам Гасеми говорител на Министерството на външните работи на Иран информира, че "неиздаването на разрешение за преминаването на самолета на българският министър председател през въздушното пространство на Иран, не е вярно"

"След официалното искане на посолството на България в Техеран, беше издадено разрешение за преминаването на самолета превозващ българският министър председател", коментира Гасеми.

Припомняме, инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември 2017 г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрут София-Рияд, бе обсъден и вчера обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги.

Техническо недоразумение - затвореното небе на Иран за Борисов

Техническо недоразумение - затвореното небе на Иран за Борисов

Временно управляващият на посолството на Иран в София Хасан Дотаги изрази дълбоко съжаление във връзка със случая

В отговор на журналистическият въпрос на ИРНА във връзка с публикуваните новини в медии относно неиздаването на разрешение, Гасеми коментира също така, че това "абсолютно не е вярно".

Той определя това, което се е случи, като погрешно обявяване на полетната информация от страна на пилота на самолета към кулата в Иран, като по тази причина самолета не е бил идентифициран.

Говорителят на Министерството на външните работи на Иран, изявява съжаление си за този случай, тъй като "разминаването в полетните данни и кода на разрешението, може да бъде в извършените промени в последния момент от страна на пилота".

Борисов и делегацията се прибират през Иран

Борисов и делегацията се прибират през Иран

Поне според Еърнав Радарбокс

Припомняме, че според онлайн проверка в реално време на полетната информация, правителственият самолет е прелетял днес над Иран, а към 16 и 15 часа е вече в българското въздушно пространство.

Снимка 326582

Източник: radarbox24

В своето изявление, Бахрам Гасеми говорител на Министерството на външните работи на Иран обясни, че "Ислямска република Иран притежава един от най-безопасните пространства за въздушен транзит в региона и света и в него се извършва преминаването на цивилни самолети, и категорично въздушното пространство на Иран винаги е отворено за самолетите на приятелски държави като България, която има много добри отношения с Иран".

Снимка 326580

Източник: Посолството на Ислямска република Иран в София