От 15 г. такава модернизация (на наличната ни военна техника - б.р.) не е правена. Това каза премиерът Бойко Борисов след като заедно с военния министър Красимир Каракачанов се появиха в социалната мрежа Фейсбук докато провеждат съвместната си обиколка във военноремонтния завод от дружеството на МО ТЕРЕМ край Търговище. Там се ремонтира военна техника за Сухопътни войски.

По думите на Борисов се работи по натовски стандарти. Правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, сухопътните сили, специалните части, инфраструктура и летищата, каза той.

Припомняме, на 9 декември министрите от кабинета "Борисов-3" приеха проекта модернизация на танк Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски. Стойността на проекта е 50 млн. лв. Целта бе да се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от "тежък" тип, припомниха от МС.

Министрите одобриха модернизацията на танковете Т-72

Министрите одобриха модернизацията на танковете Т-72

Танковете остават основата на Сухопътни войски

Във военноремонтния завод Борисов разгледа няколко танка и запита военния министър "Краси, по твое време имаше ли климатици в МТЛБ-тата". Борисов се опита да си спомни стандарта, по който танкистите трябва да се разполагат в машината. Наличните танкове Т-72 ще имат интегрирана нова система за управление на стрелбата и сателитна връзка. 

От завода поясниха, че ще бъде сменени много от системите, ще има система за лазарен лъч и система за управление на стрелбата.

Макар машините да бяха излъскани, те си остават произведени по модел 1972 г.

Кабинетът отпусна 50 млн. за модернизация на танковете ни Т-72

Кабинетът отпусна 50 млн. за модернизация на танковете ни Т-72

С други 2, 737 млн. лв. искат да ремонтират техника и казарми

Военният министър каза, че сега по-важен проектът за новите бронирани машини, които също с танковете да се правят тук в ТЕРЕМ. Корабите ще са във Варна, а машините за спецчастите идват от завод в Самоков. Договорът за корабите също е сключен и успели да договорят разсрочено плащане.

Премиерът попита дали корабите са нужни, на което му бе отговорено, че са необходими. Той поясни, че последните ни кораби са над 20 години. Военните, които също присъстваха на разходката из военноремонтния завод казаха, че Черно море е от особена важност за сигурността, а България трябва да е готова да защитава суверенитета си. "Тези които ни критикуват, да бяха купили 3-4 преди нас", каза Борисов.

Каракачанов увери, че парите, отделени за отбрана, се вливат в българската индустрия. Той изтъкна и ремонта на щурмовите самолети Су -25, въпреки пандемията, както и проекта за машините за спецчастите.

Последните ремонтирани Су-25 пристигат до февруари 2021 г.

Последните ремонтирани Су-25 пристигат до февруари 2021 г.

Началникът на отбраната се запозна с възможностите на модернизираните бойни самолети

"Заедно с танкове и артилерия, правим и пътища", допълни премиерът.