Дни преди Коледа министрите от кабинета "Борисов-3" прехвърлиха 50 млн. лева за модернизация на наличните ни танкове Т-72 в бюджета на Министерството на отбраната, съобщиха от Министерския съвет след днешното правителствено заседание. 

Гърция петкратно увеличава парите за отбрана

Гърция петкратно увеличава парите за отбрана

Проектобюджетът се очаква да бъде прокаран тази вечер след парламентарен дебат

Реализирането на инвестиционния проект "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски" ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от "тежък" тип, пише в мотивите на съобщението от МС.

Министрите отново решиха да модернизират танк Т-72

Министрите отново решиха да модернизират танк Т-72

Танковете ни са основата на Сухопътни войски, мотивират се от МС

С реализирането на проекта ще се преодолее технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.

С проекта ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат. Това от своя страна ще доведе до изпълнение на поетите съюзни ангажименти на Република България по отношение на колективната система за сигурност.

Отбраната се похвали с първите ремонтирани танкове Т-72

Отбраната се похвали с първите ремонтирани танкове Т-72

Ремонтът е за пръв път от 10 години

С друго правителствено постановление по бюджета на военното министерство за 2020 г. се одобряват допълнителни разходи в размер на 2, 737 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г.

Парите са за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2020 г. Тези 2 737 хил. лв. са определени за придобиване, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника, и строително-ремонтни дейности и ще спомогнат за преодоляване на дефицита от ключови способности на въоръжените сили, надяват се от МС.

Депутатите одобриха доброволната 6-месечна военна служба

Депутатите одобриха доброволната 6-месечна военна служба

Въвеждат категорията "курсант" в Закона за военноинвалидите и военноспострадалите