Министрите на отбраната на страните от Европейския съюз проведоха първата по рода си стратегическа оценка на отбранителния потенциал на общността, заяви в петък ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседание на Съвета по отбрана на ЕС, съобщава ТАСС.

"Днес за първи път проведохме стратегическа оценка на нашия отбранителен потенциал. За първи път в историята всички разузнавателни служби на страните от ЕС, както военни, така и цивилни, обединиха усилията си, за да подготвят единен документ за оценка на заплахите за сигурността на Европейския съюз, който се нарича "Стратегически компас". Завършването на тази работа ще отнеме няколко години и ще бъде поверително", обясни той.

Борел посочи американската армия като пример. "САЩ имат само един тип бойни танкове, докато ние имаме 16. Имаме повече от 30 различни типа бойни кораби, докато САЩ имат само 4. Същото важи и за военновъздушните сили".

Раздробеност на военните способности - Отбранителната структура на ЕС е изправена пред сериозни проблеми поради фрагментацията на военните си способности, каза Борел.

"Виждаме, че отбраната на ЕС страда от фрагментация, дублиране и недостатъчни операции".

Военно партньорство - Стратегическата автономия на Европейския съюз не означава желание за напускане на НАТО или за прекъсване на съюза със САЩ, ЕС не иска военна независимост, добави Борел.

"Няма нищо ново във факта, че ЕС трябва да има стратегическа автономия. Не става въпрос за независимост и оттегляне от НАТО или за прекъсване на стратегическото партньорство със САЩ, както се страхуват мнозина".

Програма за военно сътрудничество на PESCO - Европейският съюз започва втората фаза на програмата за военно сътрудничество на PESCO, насочена към разширяване на оперативните способности за разполагане на сили, коментира Борел.

"Започваме нова фаза, която ще продължи до 2025 г. Министрите подкрепиха призива ми за по-голямо участие в оперативни проекти, които допринасят за разполагането на сили на земята. Имаме 26 конкретни проекта, които трябва да бъдат изпълнени до 2025 г.".

ЕС признава, че му липсват способностите да постигне целта си да се превърне в самостоятелна военна сила, пише "Ройтерс".

В стремежа си да се справи с големите недостатъци, първият годишен преглед на отбраната на ЕС, представен на министрите на отбраната, установи, че само 60% от националните войски и оръжия, номинално достъпни за НАТО, са в състояние да бъдат разположени.

Правителствата на ЕС все още не са склонни да разполагат тези войски, се посочва в доклада. Официалните военни мисии на ЕС са само 7% от всички военни на държавите от ЕС.

Докато подобни слабости на ЕС бяха известни до голяма степен, тъй като блокът никога не е разполагал с военна сила, която да съответства на икономическата му мощ, водещите правителства на ЕС, включително Франция, Германия, Италия и Испания, се надяват подробният преглед и публичното признаване на провалите да бъдат необходим прелом.

"ЕС не разполага с всички необходими военни способности, за да изпълни (своето) ниво на амбиция", се казва в доклада. 

По-малките държави-членки, като Гърция, Швеция и Полша, се стремят да защитят вътрешните си оръжейни индустрии, което води до дублиране на производството на оръжия, което осуетява координацията, насочена към защитата на континента като цяло.

Междувременно малките Белгия и Люксембург са сред тези с най-ниски военни разходи в Европа, а Дания се отказа от инициативите за отбрана на ЕС.

Франция и Германия все още не са наясно доколко да се развива военното сътрудничество на ЕС, независимо от Съединените щати, най-голямата сила в НАТО, възприемана като ефективен гарант за сигурност след ВСВ.

Но след четири години на враждебност към НАТО от страна на американския президент Доналд Тръмп, ЕС заяви, че вече не може да разчита единствено на САЩ за решаване на близки до Европа кризи.

Със създаването на фонд за развитие на оръжията, подкрепен с 8 милиарда евро от бюджета на ЕС за първи път през следващата година, френският президент Еманюел Макрон призова за повече "суверенитет" в способността на ЕС да се защитава.

27-членният ЕС има за цел да изготви военна доктрина до 2022 г.

Докладът, част от стратегия на ЕС за развиване на самостоятелен военен капацитет през следващото десетилетие, призова правителствата на ЕС да произвеждат съвместно в шест оръжейни области.

Борел потвърди: ЕС развива военна концепция и автономия

Борел потвърди: ЕС развива военна концепция и автономия

Ще провежда самостоятелно военни операции, когато не може да разчита на САЩ и НАТО