Министърът на отбраната Николай Ненчев не приема подадената оставка на шефа на Служба „Военна информация" Йордан Бакалов, съобщават от военното министерство. Ненчев смята да изчака произнасянето на президента и обнародването на закона.

По време на среща с министъра, Бакалов е подал заявление за освобождаване от заеманата длъжност, считано от днес. Мотивите му били несъвместимост на заемания пост „директор на Служба „Военна информация", произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване.

Припомняме, в парламента бяха приети законови промени, според които шефът на военното разузнаване трябва да е военен. Промените бяха предложени от БСП, но минаха с гласовете на ГЕРБ.

Социалистите предложили шефът на службата да е с висше военно звание и на действителна военна служба. В комисия този текст не бе подкрепен, защото настоящият шеф Йордан Бакалов не отговаря на това изискване. На 1 октомври обаче стана ясно, че опозицията явно е успяла да убеди колегите си от другите парламентарни групи и с подкрепата на част от мнозинството прокара текст в Закона за служба „Военна информация", с който "изгони" Йордан Бакалов от ръководния пост.

По време на днешната среща военният министър Николай Ненчев още веднъж е уверил Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества. Той продължавал да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация", както и да поддържа добри контакти с партньорските служби.

По-рано подкрепата си за Бакалов заяви и премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че не е чувал за подадената от шефа на военното разузнаване оставка и че го харесва.

Борисов не виждал защо, при положение, че се касае за военно разузнаване, да няма цивилен началник. Той определи Йордан Бакалов като професионалист и грамотен човек.

Премиерът очаква президентско вето върху текста от закона, който е свързан с условията за заемане на поста „директор" на Служба „Военна информация".

Премиерът Борисов научил от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че президентът ще наложи вето върху приетото условие само действащ военен да оглавява „Военна информация".

„Ще свърши предизборната кампания, ще ги събера моята парламентарна група да видя от какви мотиви са се водили, когато са взели това решение", коментира Борисов.

От думите на премиера стана ясно, че Радан Кънев му казал, че Реформаторският блок ще предложи на президента да наложи вето по тази точка.

Борисов заяви, че не приема за своя работа да апелира президента да стори това, но се включва към искането за налагане на вето.

Във връзка с гласуването на депутатите от ГЕРБ, премиерът призна, че е чул идеята им за друг кандидат за поста на Бакалов. „Не бяха споделили с мен, така че ще изчакаме да се върнат от кампанията", подчерта Борисов.