Премиерът Бойко Борисов или комунизмът са дали повече права на жените, спорят депутатите.

Това стана по време на дебатите по Закона за равнопоставеност на мъжете и жените.

Милен Михов от Патриотичния фронт се похвали с избирателните права, които получили българските жени при управлението на Цар Борис III.

С това обаче не се съгласи червеният депутат Янаки Стоилов. Той призна, че монархическото управление позволило на жените да гласуват, но на определена категория жени - семейни, раждали и вдовици. Истинските права дошли след ’44 година.

А то, че монархията е дала нещо, тя преди това е взела определени неща, затова е имала какво да даде, коментира социалистът. Мъжът и жената са различни, те трябва да бъдат равно третирани, изтъкна той и настоя да не се заличава естествената различност между мъжете и жените.

Захапа и герберите, че така изравнили правата на мъжете и жените, че нежният пол ще трябва да работи повече, отколкото досега, за да се пенсионира.

Валентин Николов от ГЕРБ изтъкна на свой ред приноса на премиера Бойко Борисов в равенството между половете. За пример той посочи, че именно благодарение на Борисов имаме първата жена председател на парламента, както и първата жена кмет на София.

Това е един законодателен упадък, коментира Магдалена Ташева от „Атака”. Според нея в закона имало обидни предложения. Затова тя призова социалният министър Ивайло Калфин да изтегли закона и да намери друга работа на експертите, които го написали. Този закон е оскърбителен за българската законодателна власт, категорична бе националистка.