Министрите на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски спешно трябва да предложат решение, с което ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да вървят едновременно. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов става видно от стенограмата на МС от днес.
Решението идва след като вчера в Генуа, Италия рухна мост, а над 30 души загинаха.

"Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове", заяви премиерът и насочи министрите да търсят финансиране от Българската банка за развитие или целево чрез Министерството на финансите. Той настоя планът да му бъде представен в понеделник, а в сряда Министерският съвет да е готов с решението си.

"Двете министерства да подготвят и всичко да започне да се отремонтира и да се укрепва. Ние строим нови съоръжения, (...) но никой няма да излезе от тези преди нас и да каже: "Ние сме виновни", защото вместо преди 20 години да отремонтират този мост, преди 25, преди 15, никой няма да поеме отговорност. Затова подгответе се и за сряда, ако трябва целеви заеми, след това ТОЛ системата да ги връща, или целево да търсим пари от бюджета, това искам навсякъде да се влезе и да се ремонтира", каза премиерът.

Строителният министър Нанков уточни, че мостовите съоръжения са по на на 35-40 и повече години, като някои не са основно ремонтирани. Има и съоръжения, които не са ремонтирани и частично.

211 моста се нуждаят от ремонт.

34 са по автомагистралите, като половината от тях са в лошо състояние. Миналата година се ремонтирани 7 съоръжения по магистралите "Хемус" и "Тракия", а в момента по план се ремонтират 5.